Duurzame Hollandse Nieuwe

Een mooi berichtje voor die 63% van de Nederlanders waar ik het vanochtend over had. Zij willen graag meer informatie hebben over hoe milieuvriendelijk hun eten is. Dan heb ik een goede tip voor ze: eet Hollandse Nieuwe!
 

Duurzame Hollandse Nieuwe
Op Vlaggetjesdag op 9 juni worden weer de eerste Hollandse Nieuwe haringen aan land gebracht. En dat zullen zeer waarschijnlijk allemaal duurzame haringen zijn. Dat wil zeggen dat ze met respect voor het milieu op duurzame wijze gevangen worden.
Drie jaar geleden kregen de Nederlandse haringvissers als het certificaat voor duurzame vangst van MSC. Dit staat voor het Marine Stewardship Council, een kleine onafhankelijke maar wereldwijde organisatie. Ook de Schotse, Noorse en Zweedse haringvissers zijn nu gecertificeerd, alleen de Denen wachten er nog op. En zo kunnen we er nagenoeg van verzekerd zijn dat alle Nieuwe Haring het MSC-logo voeren.

Minder haringen
Dit jaar mogen er minder haringen gevangen worden dan vorig jaar, maar dan hebben we het nog altijd over de respectabele hoeveelheid van 171 miljoen kilo. En dat allemaal duurzaam gevangen!

Wat zijn nu eigenlijk Hollandse Nieuwe?
Hollandse Nieuwe worden die haringen genoemd die in de eerste zes weken van het haringseizoen gevangen worden. Dus van begin juni tot en met half juli eet je Hollandse Nieuwe. Dat zullen er ca 200 miljoen zijn. De haringen hebben een vetpercentage van ca 16% waardoor ze tot de vettere vissoorten behoren. Een andere naam is maatjesharing, dat waarschijnlijk een verbastering is van maagdenharing, omdat de nog jonge vis geen hom of kuit (eitjes) bevat.

——————————————————————————————————

Lees ook:Boete voor te vroege Hollandse Nieuwe
Lees ook:Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 66 duizend euro op
Lees ook:5 Mythes over haring
Lees ook:(Geen) Vlaggetjesdag
Lees ook:Keuringsdienst van Waarde is weer terug

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Duurzame Hollandse Nieuwe

  1. © RJ

    Vlaggetjesdag is niet op 9 juni maar vier dagen later: op 13 juni. De verwarring is wellicht ontstaan doordat op de 9e het eerste vaatje wordt verhandeld…?

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Wist je dat ik altijd in de veronderstelling was dat dat allemaal 1 en dezelfde dag was? Het verhandelen van het eerste vaatje haring was op vlaggetjesdag, dacht ik altijd. Ik weet inmiddels beter, bedankt RJ!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>