Kookboek RUND

Het citaat dat ik eerder vandaag aanhaalde uit het kookboek RUND mag je niet als representatief voor het hele boek beschouwen. En hoewel de achterflap van een ‘stoer’ boek spreekt, is het heus niet alleen bedoeld voor mannen. Maar je moet wel van (RUND)vlees houden, wil het boek je aanspreken.

RUND is geschreven door de John Torode, die we in Nederland nog het beste kunnen kunnen kennen van het tv-programma Masterchef, waarin hobbykoks het in een zeer intensieve strijd en op hoog niveau tegen elkaar opnemen. John Torode is zelfverklaard liefhebber van alle soorten rundvlees, dus was het voor hem heel logisch om dit boek samen te stellen. En volgens de ondertitel bevat dit unieke vleesboek meer dan 100 recepten. Niet allemaal met rund overigens, er staan ook recepten voor lekker gerechten erbij in.

Informatief
Het boek start met wat basisinformatie over het RUND. Zo leren we dat we alleen het vlees eten van een os (“stier zonder zijn dinges”), de vaars en het (mannetjes slacht)kalf. De koe zorgt voor de melk en de stier eten we niet, die is zo taai als oude laarzen, leren we uit dit boek. Daarna worden enkele bekende runderrassen besproken en leer je hoe je kwaliteit kunt onderscheiden. Handig is de informatie over de onderdelen van het rund, zoals haas, lende, vang, hals en puntborst, rib, naborst, schenkel en natuurlijk de ossenstaart. Van elk recept in het boek wordt uitgelegd welke van deze delen je het beste kunt gebruiken.

Handige flap
De flap die om de kaft van het boek zit, is daarbij ook nog volledig uitklapbaar. Daarop staat nog eens een getekende koe waarvan de verschillende delen duidelijk weer gegeven zijn. Daaronder staan foto’s van de meest courante stukken vlees die uit deze delen worden gesneden. Heel leerzaam, en mooi gedaan!

De recepten
De hoofdstukken geven duidelijk aan wat je erin kunt verwachten: bouillon, soep en jus, carpaccio, salades, pasta & rijst, pasteien (het is niet voor niets een engels boek) & stoofpotten, steaks en braadstukken, pekelvlees, bresaola & pastrami, kalfsvlees en orgaanvlees. Voor deze recepten put John Torode uit de Engelse, Franse tot aan de Thaise keuken. Het boek eindigt met zoete gerechten, die niervet of braadvet bevatten.
De beloofde 100 recepten bevatten niet allemaal vlees, maar John Torode geeft ook een flink aantal lekkere bijgerechten. Maar dat zullen er niet genoeg zijn om bijvoorbeeld vegetariers dit boek te doen aanschaffen..

RUND is een prachtig vormgegeven boek met nuttige informatie en duidelijke uitleg in de recepten. Met name basisrecepten als het zelf snijden van carpaccio, het bakken van een steak, het zelf maken van (ham)burgers, het grillen van koteletten en het zelf maken pekelvlees worden heel uitgebreid beschreven. Daarna volgen veel variaties op deze recepten. Maar bij de 8 recepten om een carpaccio te serveren vind ik John Torode wel een beetje doorslaan.

John Torode – RUND – Van Dishoeck – isbn: 9789047508328

Koop dit boek bij BOL.com

Lees ook:Kookboek Kip
Lees ook:Recept Gegrilde kalfskoteletten met doperwten, artisjokken en bacon
Lees ook:Masterchef op Nederlandse tv
Lees ook:Recept Kippenpoten van de grill
Lees ook:Kookboek Carpaccio

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kookboek RUND

  1. Pingback: Recept Gegrilde kalfskoteletten met doperwten, artisjokken en bacon | Koken

  2. Pingback: Masterchef op Nederlandse tv | Koken

  3. Pingback: Kookboek Kip | Koken

  4. Pingback: Recept Kippenpoten van de grill | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>