Kip is misschien wel het meest gegeten stukje vlees van Nederland. En dan wel de kipfilet, dat makkelijke stukje vlees dat weinig bereidingstijd nodig heeft. Met als gevolg dat de, in mijn ogen veel lekkerdere, poten massaal naar Frankrijk worden afgevoerd omdat de Fransen wèl weten wat lekker is. De bouten hebben moeten werken en hebben daardoor wat taaier vlees dan in de filets zit. Dat vereist net wat meer tijd en moeite, maar je krijgt er wel iets voor terug: smaak!
Probeer het eens met dit recept voor Kip met een rooksmaak, dus van de barbecue, maar grill kan ook. Het komt uit het kookboek Kip van John Torode, die we al kennen van het kookboek Rund, dat vol met recepten voor gevolgte staat. In een flink aantal recepten onbeent hij de poten (of alleen de dijen) en verwerkt het vlees zonder bot. Lees (later) hier mijn mening over dit kookboek.
KIP VAN DE BARBECUE OF GRILL
Voor 6 personen
Ingrediënten:
* 12 kippendijen
* 1 grote bos lente-uitjes
* 2 el sojasaus
* 2 el plantaardige olie
* 1 el zout
* 1 limoen – het sap
* 1/2 tl gedroogde tijm
* 1 el pimentkorrels
* 1 tot 10 habanero-pepers
* 1 stuk gember
* 3 tenen knoflook
* 1/2 ui
* 2 a 3 el bruine suiker
Bereidingswijze:
Doe alle ingredienten, behalve het vlees, in een blender en draai er een puree van. Probeer zo min mogelijk water toe te voegen om het geheel smeuiig te krijgen.
Marineer de kip in de marinade en laat het liefste een nacht staan.
Grill de kip op niet al te heet vuur in 15 tot 20 minuten gaar.
Uit het boek: John Torode – Kip – Van Dishoeck – isbn: 9789047511168 – bruna
—-
Lees ook:Kookboek Kip
Lees ook:Recept Tomaten van de barbecue
Lees ook:Recept Varkenshaas in cider van de bbq
Lees ook:Kookboek RUND
Lees ook:Recept Kipsate