Kookboek Kip

Tok tok, met die woorden wordt het binnenwerk van het kookboek Kip versierd. En het eindigt er ook weer mee. Het is het nieuwste kookboek van John Torode, die we kennen van het kookboek Rund en het BBC-programma Masterchef. Maar in Kip wordt ook ruimte gemaakt voor ander gevogelte, zoals duif, eend, parelhoen en zelfs gans. Want, zo vertelt John Torode, “wie een kip kan braden, hoeft nooit van de honger om te komen”. En kip kan je dan net zo goed vervangen door ander gevogelte en ook de smaakmakers kan je per keer aanpassen aan je smaak op dat moment.

Maar in Kip kan je meer recepten vinden dan alleen voor het braden van kip. Sterker nog, daar moet je tot pagina 153 (van de ruim 250) op wachten! 

Welke kip?
Na een korte inleiding over zijn liefde voor kip en ander gevolgte volgt een korte beschrijving van de leef- en fokwijze van de verschillende vogels. En daarbij vergeet hij niet te melden dat we de mannelijke kuikensn (van alle vogels die we fokken of voor hun eieren houden) massaal vernietigen en alleen de hennen laten opgroeien en slachten om op ons bord te kunnen verschijnen. En heus niet als ze klaar zijn met eieren leggen, de meeste kippen die we voor hun vlees eten hebben nog nooit een ei gelegd in die paar weken (ja, want gemiddeld zes weken!) die ze leven. Altijd goed om weer eens aan herinnerd te worden, zoals Jamie Oliver ook eens deed.

Recepten
In het kookboek Kip begint John Torode met recepten voor soep. Van kippensoep met matzeballetjes tot een Chinese eendensoep met mie, net zoals in de rest van het kookboek neemt John Torode je mee de hele wereld over. En dat is het leuke aan dit kookboek. Na de soepen is het tijd voor hapjes en voorgerechten, die je heerlijk kunt maken van restjes kip. In het derde hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je hele poten of juist de kipfilets het beste kunt bereiden, waarna het tijd wordt voor salades. Curry’s nemen ook een belangrijke plaats in in dit kookboek dat voor het eerst in Engeland verscheen. Ook in de hoofdstukken Barbecue en Braden krijg je recepten van over de hele wereld voorgeschoteld. Terwijl de recepten in Wonderen uit 1 pan wat klassieker zijn met Coq au vin en Pot au feu. Daarna laat John Torode zien hoe je kip in hartig gebak en pasteien kunt verwerken, waarmee hij zijn Australische roots laat zien, en in het op-één-na-laatste hoofdstuk wordt kip verwerkt in pasta- en rijstgerechten. Het kookboek besluit met allerlei manieren om gevogelte in te maken, zoals in confit, terrines, patés en pastrami.

En ondanks deze enorme veelzijdigheid realiseerde ik me gisteravond, toen er heerlijk voor me gekookt werd, dat nog steeds niet alle manieren om gevogelte te bereiden in het kookboek stonden. Voor me werd kipfilet gestoofd in een pakketje van aluminiumfolie neergezet, naar een recept van Jamie Oliver, maar een dergelijke bereidingswijze ben ik in Kip niet tegengekomen. Al komt het braden van vlees in een pan natuurlijk wel in de buurt..

boek: John Torode – Kip – Van Dishoeck – isbn: 9789047511168 – bruna

—-

Lees ook:Kookboek RUND
Lees ook:Recept Kippenpoten van de grill
Lees ook:Masterchef op Nederlandse tv
Lees ook:Recept Gegrilde kalfskoteletten met doperwten, artisjokken en bacon
Lees ook:Gebraad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>