Shepherd’s pie met pastinaak-aardappelpuree
Wat hartige maaltijden betreft gaat er niets boven deze rijke stoofpot met paddenstoelen en linzen, afgedekt met een laagje smaakvolle puree. Wie heeft er nou nog vlees nodig?
4 tot 6 personen
VOORBEREIDING: 15 minuten
BEREIDING: 1 uur en 20 minuten, plus 5 minuten afkoelen
Ingrediënten
1 kg aardappelen, geschild en in kwarten
400 g pastinaak, geschild en in stukken
fijn zeezout
150 ml zuivelvrije melk, verwarmd, plus wat extra om eventueel te verdunnen
60 ml olijfolie
versgemalen zwarte peper
40 g gedroogde porcini
600 ml heet water
750 ml porcinibouillon of vervangen door groentebouillon
270 g groene of bruine linzen, afgespoeld
2 laurierblaadjes
1 ui, gesnipperd
2 middelgrote wortels, in kleine blokjes
2 teentjes knoflook, gehakt
2 el gehakte tijm
500 g paddenstoelen, zoals kastanjechampignons, portobello’s, oesterzwammen of wilde paddenstoelen, in plakjes
3 el tomatenpuree
100 g diepvrieserwten
1 el maïszetmeel
Bereidingswijze
Kook de aardappelen en de pastinaak in 20 minuten in licht gezouten water gaar. Giet af, doe terug in de pan en pureer met de warme melk en 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Schenk het hete water over de porcini en zet apart. Laat ondertussen de bouillon, de linzen en de laurierblaadjes 20 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Giet af en verwijder de laurierblaadjes.
Verhit ondertussen de resterende 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui, de wortel, de knoflook en de tijm ongeveer 15 minuten tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Als de ui bijna klaar is, giet dan de porcini af, vang het weekvocht op, zeef dit en zet apart. Hak de porcini in stukjes. Doe bij het uienmengsel, roer de verse paddenstoelen, de tomatenpuree, de erwten en het maïszetmeel erdoor en bak 1 minuut. Doe het porcini weekvocht en de linzen erbij. De linzen en paddenstoelen moeten in de saus drijven, dus voeg wat water toe om het mengsel te verdunnen. Breng goed op smaak met peper en zout.
Doe het linzenmengsel in een ovenschaal (25 x 30 cm). Verdeel de aardappelpuree (klop er wat meer melk door als de puree te dik is) erover en strijk met de achterkant van een lepel glad. Bak 40 minuten tot de bovenkant goudbruin is en pruttelt. Laat 5 minuten in de ovenschaal staan en serveer.
Recept uit: Sue Quinn: Vegan – Meer dan 130 veganistische recepten
ISBN 978 94 6143 105 9
Uitgeverij Good Cook
Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken
Lees ook:Recept: Couscous met pastinaak
Lees ook:Recept hutspot
Lees ook:Recept gebakken aardappelen met rozemarijn
Lees ook:Recept Boerenkool stamppot
Lees ook:Recept Perfect gebakken aardappels uit de oven