Recept amuse: Wortelcappuccino

Zal ik het doen? Meeliften op de ieder jaar groeiende hype die Valentijnsdag heet? De dag die ooit bedoeld was voor geheime aanbidders om hun liefde bekend te maken, maar nu ook gebruikt wordt om vrienden en vriendinnen een kaartje te sturen?

Nou, vooruit dan maar! Je moet toch eten, en het liefst lekker. Daar hoeft het geen Valentijnsdag voor te zijn. Maar doe dan vanavond eens extra je best voor de presentatie op je bord. Of maak een volledig menu in het rood, met bietensoepje vooraf en rodekool bij het hoofdgerecht en een rodevruchtentaartje in hartvorm toe.

Of begin het diner eens met een mondvermaakje, net als in een restaurant, voor een bijzondere start van het eten. En omdat het een doordeweekse dag is, koos ik een receptje uit waarvoor de de ingrediënten gewoon in de supermarkt zou moeten kunnen kopen: een glaasje wortelcappuccino. Dit recept komt uit het kookboekje Stijlvol dineren, waar je ik later meer over zal vertellen.     

WORTELCAPPUCCINO MET MELKSCHUIM
Let op: voor 8 glaasjes

Ingrediënten:
Voor de wortelcappuccino:
* 4 middelgrote wortels
* 1 kleine peer
* karwijzaad (poeder of vijzel het zelf)
* 1 el olijfolie
* 30 cl gevogeltefond of -bouillon
* 10 cl room
Voor de peterseliesalade:
* paar takjes (platte) peterselie
* 1 el gepelde (dus witte) amandelen
Vooor het schuim:
* 25 cl volle melk
* olijfolie
* zout en peper

Bereidingswijze:
Schil de wortelen en peren en snijd ze in heel kleine stukjes. Verwarm in een (kook)pan de olie en bak hierin op heel laag vuur de wortel en peren zachtjes aan. Breng op smaak met wat gemalen karwijzaad en laat 15 minuten zachtjes staan, zonder dat de groenten verkleuren.
Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelen tot ze verkleuren, roer regelmatig. 
Hak de amandelen en de peterselie fijn. Meng ze door elkaar en roer er 1 eetlepel olijfolie door en breng op smaak met peper en zout.
Doe de melk in een hoge kom, breng op smaak met peper en zout en laat de melk opschuimen door 5 minuten een staafmixer te gebruiken. Laat 5 minuten staan.
Voeg de bouillon toe aan de wortel en peer en laat even meekoken. Pureer en breng op smaak met peper en zout. Voeg de room toe en laat de soep iets afkoelen.
Mix opnieuw de melkschuim met een staafmixer 5 minuten tot  een vrij stevig schuim ontstaat.
Verdeel de wortelsoep over 8 kleine glaasjes, leg een lepeltje van de peterseliesalade erop en schep het melkschuim daar weer op. Strooi er eventueel nog wat gemalen karwijzaad ter ganering over.

TiP: de soep en de peterseliesalade zijn goed voor te bereiden. Warm de soep naar smaak zachtjes op, maar laat niet meer koken.

Uit het boek: Stijlvol dineren – Lannoo – isbn: 9789020991598
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Recept doperwtensoep met munt
Lees ook:Recept Vegan: Shepherd’s Pie
Lees ook:Recept Linzensoep
Lees ook:Recept snert

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept amuse: Wortelcappuccino

  1. Pingback: Stijlvol dineren | Koken

  2. Melkopschuimer

    Klinkt lekker, nog tips wat ik naast een wortelcappuccino als hoofdgerecht zou kunnen klaarmaken?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>