Recept Mosseltapas met Serranoham

Dol ben ik er op, van die hele kleine kookboekjes. En je krijgt er nog eens een prachtige strik omheen. Er is een heuse Kleine keukenbibliotheek vol van, dus genoeg inspiratie voor je verlanglijstje voor Sinterklaas of kerst. En – hint! – ze passen in een schoen!

Nu ligt het Kleine Mosselenkookboek naast me. Overal langs de kust waren mensen dol op mosselen, die ze gewoon van het strand konden rapen, en de recepten in het kookboekje laten zien wat je er allemaal mee kunt. Nu worden ze gekweekt en zij ze ook buiten de maanden met een R in de naam volop verkrijgbaar. Dit recept voor Mosseltapas met serranoham leek me wel spannend.

 MOSSELTAPAS MET SERRANOHAM

Ingrediënten:
* 1 grote ui
* 2 tenen knoflook
* 2 el olijfolie
* 100 gr serranoham
* 1 blik tomaten (400 gr)
* 1 tl pimenton (Spaans gerookt paprikapoeder)
* zout
* 4 el bladpeterseli
* 1 dl slagroom
* 1 kg mosselen

Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak deze in een koekenpan in de olijfolie glazig. Snijd de Spaanse ham in reepjes en bak even mee.
Pureer de tomaten en voeg met de pimenton, zout en gehakte bladpeterselie toe aan de ham. Laat 10 minuten zachtjes koken, en roer er de slagroom door.
Borstel intussen de mosselen schoon onder de kraan en gooi de openstaande schelpen weg. Verwijder de baarden en laat ze 5 minuten in zoveel koud water dat ze onder staan liggen.
Doe de mosselen met flink zout in een ruime pan en kook ze in het eigen vocht en eventueel wat extra water (bodempje) ca 4 minuten. Schud af en toe de pan heen en weer.
Verwijder de bovenste schelpen van de mosselen en leg de volle mosselschelpen in een platte schaal.  Schep de tomatensaus erover en serveer direct.

Uit het boek: Het kleine mosselenkookboek – Fontaine – isbn: 9789460540714
koop dit boek in de koken.blog-shop

Lees ook:Kokenblog kerstmenu: salmorejo als voorgerecht
Lees ook:RECEPT Spaghetti met mosselen
Lees ook:Recept Zeeuwse mosselen van Sergio Herman
Lees ook:Recept Romantische snelle stoofpot van mosselen en venusschelpen
Lees ook:Recept: Tomaat gemarineerd in balsamico (Jacob Jan Boerma)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Mosseltapas met Serranoham

  1. marit

    hou helaas niet zo van mosselen

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Inspiratie voor het kerstmenu | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>