Kokenblog kerstmenu: salmorejo als voorgerecht

Ik ben gek op koken en bakken, maar dan wel een gerecht tegelijk. Mij zie je niet snel 3-gangenmenu’s uit mijn mouw schudden en uitserveren. Ik ben daar geloof ik niet zo handig in. Niemand verplicht mij natuurlijk om met kerst een 3-gangendiner te serveren, maar op kerstavond wil ik toch eigenlijk wel een voor-, hoofd- en nagerecht op tafel zetten. Om het voor mezelf behapbaar te houden zorg ik dat ik het voor- en nagerecht al van tevoren klaar heb gemaakt. Wat het hoofdgerecht gaat worden weet ik niet en ook qua nagerecht zijn we nog niet verder dan ‘iets met ijs’, maar over het voorgerecht is geen twijfel mogelijk: salmorejo!

Koude soep
Deze koude Spaanse soep, een dikke en romige versie van gazpacho, at ik een aantal weken geleden in San Sebastian. Ik was gelijk verkocht! In combinatie met serranoham is dit echt een goddelijk voorgerecht. Het is redelijk eenvoudig te maken en een nachtje in de koelkast komt het gerecht wat mij betreft alleen maar ten goede. Serveer het in mooie glaasjes en zo heb je in een handomdraai een simpel maar toch feestelijk en smaakvol voorgerecht.

Recept Salmorejo
Koude soep met tomaat, ei en serranoham

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten
2 eieren
10 tomaten
2 tenen knoflook
150 gram witbrood
150 ml extra virgin olijfolie
2 eetlepels rode wijnazijn
75 gram serranoham
Zout

Bereidingswijze
Kook de eieren hard.
Vul een pan met water, voeg wat zout toe en breng het aan de kook.
Zet ondertussen een kom of pan met koud water klaar.
Maak een klein kruisje in de onderkant van de tomaten.
Doe de tomaten 45 seconden in het kokende water en dompel ze daarna gelijk onder in een bak met koud water.
Ontvel de tomaten en verwijder het harde stukje bij de kroon.
Doe de tomaten in de keukenmachine of blender en pureer fijn.
Voeg het brood (zonder korst!) toe en laat het een aantal minuten weken.
Snij de knoflook in stukjes en voeg samen met het zout en de rode wijnazijn toe aan het tomatenmengsel.
Als het mengsel mooi egaal is doe je er beetje bij beetje de olijfolie bij.
Pureer 1 van de eieren mee.
Proef of de soep naar smaak is en voeg anders nog wat zout, knoflook, azijn of brood toe.
Snij de ham en het overgebleven ei in kleine stukjes en maak hiermee vlak voor het serveren je gerecht af.

Eet smakelijk!

Lees ook:Recept Gazpacho (koude tomatensoep)
Lees ook:Recept Mosseltapas met Serranoham
Lees ook:Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren
Lees ook:Recept: Tomaat gemarineerd in balsamico (Jacob Jan Boerma)
Lees ook:Recept Tomatensoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>