Recept Zeeuwse mosselen van Sergio Herman

De Vlamingen beschouwen hem als de hunne, hij zichzelf misschien ook wel. Maar driesterrenkok Sergio Herman is in Nederland geboren en heeft zijn restaurant Oud Sluis net aan onze kant van de grens staan. Hoe dan ook, hij is vooral Zeeuw. In de manier waarop hij praat, maar vooral de manier waarop hij kookt. Inspiratie haalt hij uit de zee en het Zeeuwse land. En dat laat hij duidelijk zien in dit recept voor Zeeuwse mosselen.

Het komt uit het kookboek Bier Gastronomie, waarin ook acht andere topkoks laten zien dat je bier heel goed naast je bord kunt zetten (later meer). Bij dit recept drink je bij voorkeur een Gusto Golden Blond, waarvoor je even naar een goede slijter of bierwinkel moet.    

En laat je niet afschrikken door de lengte van het recept, het is heus niet moeilijk te maken.

ZEEUWSE MOSSELEN VAN SERGIO HERMAN
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 28 Zeeuwse mosselen
* 8 jonge verse worteltjes, met loof
* 1/2 venkelknol
* 2 à 3 stelen bleekselderij (de witte als je die kunt vinden)
* 1 grote zoete ui
* 1 dl rijstazijn
* 1 limoen
* 1 dl droge witte wijn
* 3 takjes tijm
* 1 teen knoflook
* 1 bos platte peterselie
* 3 dl olijfolie
* klontje boter
* peper en zout

Bereidingswijze:
Maak eerst de peterselieolie. Doe de blaadjes van de peterselie met een halve teen (gepelde) knoflook in een blender en mix. Doe 1,5 dl olijfolie erbij en mix nog kort. Doe de peterselieolie in een flesje en zet koel weg.
Schil de wortels, pel de ui en maak de venkel schoon. Snijd alledrie de groenten in dunne plakjes. Snijd de bleekselderij in dunne reepjes. Leg de groenten in een kom ijskoud water met wat ijsblokjes en laat 20 minuten staan.
Rasp de schil van de limoen en zet apart.
Laat de groenten uitlekken en giet de rijstazijn, de rest van de olijfolie en peper en zout erover. Zet apart.
Hak de rest van de knoflook en rits de blaadjes van de tijm.
Was de mosselen. Laat een koekenpan of wok heet worden en giet er olijfolie in. Doe de mosselen erbij met de tijm, knoflook en peper. Laat 2 minuten bakken, schud de pan regelmatig om. Giet de witte wijn over de mosselen en laat met deksel op hoog vuur een minuut verder garen.
Haal de deksel van de pan nen doe de boter bij de mosselen. Haal de pan van het vuur en haal de mosselen uit de schelpen.
Meng de mosselen met wat bakjus, de geraspte limoen, wat limoensap en wat olijfolie. Laat zo afkoelen.
Verdeel de mosselen over 4 diepe borden, sprenkel er royaal de marinade over. Maak het bord af met de gemarineerde groenten en de peterselieolie.

Drink er Gusto Golden Blond bij.

Uit het boek: Bier Gastronomie – Alain Coninx – Linkeroever – isbn: 9789057203763
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:RECEPT Spaghetti met mosselen
Lees ook:Recept Gevulde kipfilet met geitenkaas in tomatensaus
Lees ook:Recept: Scheermessen uit de wok
Lees ook:Recept de hutspot van Herman
Lees ook:Recept Mosselen in limoenboter van de barbecue

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>