Verse munt, lamsbout en baklava

versemunt

Het is een hele mond vol, de titel het nieuwe Nederlandstalige Turkse kookboek Verse munt, lamsbout en baklava. Voor dit boek vroeg culinair journaliste Karin Vaneker de Turkse ondernemersfamilie Genco het hemd van het lijf over de ingredienten en gerechten die zij uit Turkije naar Nederland meebrachten.

Centraal in het boek staat Meliha Genco die in Zuid-Oost Turkije opgroeide. Van haar moeder leerde ze koken, en via het Verse munt, lamsbout en baklava kunnen wij het weer van haar leren.

Na een korte introductie over haar leven en haar komst naar Nederland volgt wat algemene informatie over de Turkse maaltijd. Na een soep volgen steevast een deeggerechten, groenten, vlees en de maaltijd eindigt met een dessert. Brood is een onmisbaar onderdeel van de avondmaaltijd. En met recepten voor verschillende Turkse broden en andere deeggerechten (pizza en borek bijvoorbeeld) begint het boek. En daarna kunnen de soepen niet worden overgeslagen.

Ook pilaf kent vele variaties, zo wordt ze niet alleen met rijst, maar ook met bulgur gemaakt. Turkije staat bekend om haar gevulde groenten, maar een recept voor Imam Biyaldi ontbreekt in het boek. Maar de Turken zijn ook echte vleesliefhebbers, en hebben eigen varianten op onze kroket en de hamburger ontwikkeld. Kebab, knoflookworst, lamsribbetjes, en hele gebraden kippen volgen. En hoewel de geboorteplaats van Meliha niet aan de kust ligt, wordt er wel veel vis, met name sardientjes, gegeten. Salades en ingemaakte groenten volgen, en worden gevolgd door het laatste hoofdstuk dat vol desserts en gebak staat, waaronder natuurlijk de baklava.

Het is zonder meer een interessant boek voor diegenen die iets van de Turkse keuken, of althans een deel daarvan, willen weten. Alle recepten worden begeleid met een korte inleiding over het gerecht, een van de ingredienten of de tradities er omheen, en dat maakt het boek enorm levendig. De vele foto’s van gerechten, ingredienten en (de) kinderen (van Meliha?) overigens ook.  

Verse munt, lamsbout en baklava – Karin Vaneker – Fontaine – isbn 97859563230

Lees ook:Recept Baklava
Lees ook:Pierre Wind leert Turken koken
Lees ook:Recept Hummus
Lees ook:Recept met het blad van druiven
Lees ook:WINNEN: Anatolie – de avontuurlijke Turkse keuken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>