Recept paddenstoel-truffelragout

Om alvast een beetje in de stemming te komen, deel ik hieronder graag mijn recept voor een ‘paddenstoel/truffelragout’. Er komen misschien namen in voor van paddenstoelen die je niet direct in de supermarkt zal tegenkomen, maar mocht je in de gelegenheid zijn, ga dan naar een biologische markt. Daar vind je vaak  een specifieke paddenstoelenkraam die deze paddenstoelen, en ook truffel, wel in zijn assortiment heeft. Binnenkort lees je op koken.blog ook meer over de ins en outs van deze paddenstoelen.

Ingrediënten
100 gram eekhoorntjesbrood
100 gram duinvoetjes
100 gram kastanjechampignons
100 gram cantharellen
1 verse truffel
1 bouillontablet (porcini van Star)
5 dl water
150 gram gezeefde bloem
150 gram boter
3 dl zure room
3 takjes verse tijm
8 pasteibakjes van bladerdeeg (voorgebakken)
worcestershiresaus
peper en zout

Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius

snijden. Snijd de paddenstoelen in grove plakken. De duinvoetjes kun je het beste heel laten, anders blijft er erg weinig van over. Schaaf de truffel in dunne plakjes.

roeren op vuur. Zet het water op het vuur en los het bouillonblokje hierin op. Maak in een andere pan een roux door de botern in de pan te laten smelten en de gezeefde bloem er met een spatel doorhene te roeren tot een glad, dikkig mengsel ontstaat. Laat het mengsel 5 tot 10 minuten zachtjes doorgaren tot het zanderig van kleur wordt. Voeg daarna onder het roeren telkens een beetje bouillon toe. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten op het vuur staan. voeg eventueel nog wat bouillon toe tot het de goede dikte heeft. Haal daarna het mengsel van het vuur en roer de zure room erdoor. Houd de ragout warm in de oven.

bakken.
Bak de paddenstoelen in wat boter tot ze zacht zijn en strooi er verse tijm en truffel overheen. Haal de paddenstoelen van het vuur.

oven. 
Bak de pasteibakjes in een paar minuten af.

roeren. Meng het paddenstoelenmengsel door de ragout en breng op smaak met de worcestershiresaus en wat peper.

opdienen. Haal de bakjes uit de oven en vul ze met de paddenstoelenragout. De ragout mag wat mij betreft rijkelijk over de bakjes heen gegoten worden. Garneren met een plakje truffel en een takje tijm.

 

Lees ook:Stoofschotel van hert
Lees ook:Recept – Gegratineerde oesterzwammentaartjes met rode ui
Lees ook:Recept Vegan: Shepherd’s Pie
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Koken met Sterren, recept 3: Gamba’s a la plancha

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>