Recept Winterse salade met biet, wortel en witlof

Als mensen het over Gordon Ramsay hebben, dan beginnen ze 9 van de 10 keer (net als ik nu ga doen) over zijn gevloek en getier in de keuken. Maar de man kan ook koken! Hoewel hij inmiddels meer ondernemer dan kok is, vind ik hem in die laatste hoedanigheid vele malen leuker. Bekijk dit filmpje waarin hij roerei maakt eens, en je zult begrijpen wat ik bedoel. Dit enthousiasme heeft Gordon Ramsay ook over proberen te brengen in zijn nieuwste boek: Gezond met Ramsay. Daarover later meer, nu gaan we er eerst uit koken.
Ik heb voor dit recept gekozen om te laten zien dat je ook in de winter heel goed salades kunt eten. En wel met winterse groenten, in dit geval wortel (winterpeen!), rode biet en witlof.

SALADE MET BIET, WORTEL EN WITLOF IN GRANAATAPPELDRESSING

Ingredienten voor 4 personen:
* 3 stronken witlof
* 2 wortels
* 250 rode biet – gekookt
* 25 hazelnoten 
voor de dressing:
* 2 granaatappel
* 1 sinaasappel
* 2 el balsamico-azijn
* 4 el olijfolie (extra virgine)
* zeezout en peper, uit de molen

Bereidingswijze:
Snijd de onderkant van de witlof en snijd de stronkjes in dunne reepjes.
Schrap de wortel schoon en snijd met een dunschiller in dunne repen.
Snijd de al gekookte rode bieten in kwarten en meng ze met de witlof en wortel.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
Voor de dressing:
Halveer de granaatappel, schep het zaad eruit en vang dat op in een kom. Laat hierin ook het sap van de granaatappel lopen. Gooi het vlies en de schil weg.
Halveer ook de sinaasappel en pers het sap eruit en meng met het granaatappelsap en de -pitjes.
Voeg de balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout toe. Zet de staafmixer in het mengsel zodat de granaatappelpitten worden fijngemalen. Zeef de mix door een bolzeef (= grote theezeef) en druk de dressing er met de bolle kant van een lepel doorheen.
Schep de dressing door de salade en strooi er de geroosterde hazelnoten over.

Uit: Gordon Ramsay – gezond met Ramsay – tirion culinair – isbn 9789043912037 – € 29.95

Lees ook:Recept Warme geitenkaassalade met sinaasappel en hazelnoten
Lees ook:Recept Salade van rode biet, sinaasappel en olijven
Lees ook:Gezond met Gordon Ramsay
Lees ook:Voorgerecht Verleidingsmenu: Salade van rode biet en peer
Lees ook:Recept – Herfstsalade met geroosterde wortel en hazelnoot

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Winterse salade met biet, wortel en witlof

  1. Pingback: Een kleurrijk Kerstmenu | Koken

  2. Pingback: Over de granaatappel | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>