Recept Salade van rode biet, sinaasappel en olijven

Rode bieten, ze zijn weer helemaal terug van weggeweest. Tenminste, in mijn keuken wel. Die lekkere zoete groente waar ik als kind dol op was, had ik jarenlang niet gegeten. Sinds een paar jaar heb ik ze weer herontdekt en steeds vaker zie ik er leuke recepten mee.

In dit recept voor Salade van rode biet, sinaasappel en olijven, koop je rauwe bieten en kook je ze zelf. Je kunt natuurlijk ook voorgekookte bietjes uit zo’n vacuümpak kopen, maar doe het zeker eens met rauwe bieten die je zelf kookt. Gewoon, omdat het kan!    

SALADE VAN RODE BIET, SINAASAPPEL EN OLIJVEN
Uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi, voor 2 personen

Ingrediënten:
* 400 gr rode biet
* 2 handsinaasappels
* 1 stukje roodlof
* 1/2 kleine rode ui
* 3 el fijngehakte peterselie
* 40 gr gerimpelde zwarte Griekse olijven
* 3 el raapzaad-, koolzaad- of olijfolie
* 1 tl oranjebloesemwater (bij de Mediterrane groentenboer)
* 1,5 el rodewijnazijn
* zout en peper

Bereidingswijze:
Doe de bieten in een pan, giet er zoveel koud water op dat ze onder staan en breng aan de kook. Laat ze, afhankelijk van de grootte, 1 à 2 uur koken. Als je een schilmesje makkelijk in de bieten kunt steken, zijn ze gaar. Laat ze in het water afkoelen.
Haal de bieten uit het water, pel ze en snijd ze in 1 cm dikke plakken.
Haal de partjes uit een sinaasappel (bekijk het filmpje hieronder).
Snijd de roodlof overdwars in dunne plakjes. Haal de blaadjes los van elkaar.
Hak de peterselie en snijd de ui in dunne halve ringen.
Maak van de azijn, het oranjebloesemwater, olie, peper en zout een dressing (voor tips kijk je hier).
Meng alle ingrediënten in een schaal en serveer met rijst.

Uit het boek: Plenty – Yotam Ottolenghi – Fontaine – isbn: 9789059563797
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Zo snijd je de partjes uit een sinaasappel:

Lees ook:Recept Gerookte rode biet met linzensalade
Lees ook:Recept – Salade met gerookte forel
Lees ook:Voorgerecht Verleidingsmenu: Salade van rode biet en peer
Lees ook:Recept Lofsalade met olijven
Lees ook:Recept Winterse salade met biet, wortel en witlof

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Salade van rode biet, sinaasappel en olijven

  1. Pingback: Plenty | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>