Voordat er foodblogs ontstonden (zie de links rechtsonder op deze pagina), deden columnisten in de rubriek De Volkskeuken van de Volkskrant eigenlijk al zoiets. Iedere dag publiceerde een van de volkskoks een recept en leidde dat in. Met wat informatie, met wat grappen of grollen, of met wat ze maar wilden.
In de nieuwste bundel van De Volkskeuken staat dit winterse recept. Want ja, appels komen normaal gesproken in het najaar van de bomen en worden het hele jaar door bewaard zodat we er altijd van kunnen genieten. En daarmee geef ik er een andere inleiding aan dan Loethe Olthuis, die dit recept op 15 februari van dit jaar in de krant publiceerde.
SPEKLAPJES MET MOSTERD EN GEBAKKEN APPEL
Ingredienten voor 4 personen:
* 4 speklapjes, bij voorkeur biologisch
* 2 grote appels
* 4 el appelstroop (zonder toegevoegde suikers)
* 2 el grove mosterd
* 2 el verse tijmblaadjes
* 50 gr boter
* 2 el olijfolie
Bereidingswijze:
Dep de speklapjes droog met keukenpapier.Meng de mosterd, tijm, olijfolie, peper en zout en wrijf het vlees hiermee in. Laat minimaal een half uurtje staan.
Haal het klokhuis uit de appel, snijd iedere appel in 6 a 7 plakken en bestrijk deze dik met appelstroop.
Bak de speklapjes op niet al te hoog vuur in ca 10 min aan beide kanten bruin en krokant.
Verhit halverwege in een andere pan de boter en bak daarin de plakken appel.
Garneer met tijm en eet met aardappelpuree en gestoofde groene kool.
Lees ook:Recept Kabeljauwpakketjes
Lees ook:Recept Met hete bliksem gevulde appeltjes
Lees ook:Junami: een appel waar je van afvalt?
Lees ook:Recept Gordon Ramsay Gestoofd konijn met perencider
Lees ook:Recept – Vlaams stoofvlees met friet
lekker!
Pingback: De Volkskeuken 2 | Koken