1080 recepten vol Spaanse smaken

Vandaag bespreek ik niet 1 kookboek maar 2. Het zijn beide boeken over de Spaanse keuken, maar dat is ook zo’n beetje de enige overeenkomst. Het ene boek is al 30 jaar oud en behoort tot de klassiekers in Spanje, terwijl de andere nieuw en van Nederlandse oorsprong is. Het ene boek geeft 1080 recepten uit de gewone Spaanse huis-tuin-en-keuken, terwijl de ander op zoek gaat naar Spaanse smaken bij toprestaurants en het omliggende wijngebied.

1080 recepten
Het boek heeft haar naam eenvoudig te danken aan het aantal recepten dat erin staat, 1080 dus. Ht is geschreven door Simone Ortega, al jaren een vooraanstaand culinair schrijfster in Spanje. Haar dochter Ines heeft bij de latere herdrukken meegeholpen en de recepten aan de tijd aangepast. Voor de Nederlandse vertaling is het boek uitgebreid met extra informatie over ingredienten en kooktechnieken. Het boek is ingedeeld naar naar soort gerecht (hapjes, koude gerechten, sauzen, stoofschotels, soepen) en ingredientensoort (rijst, groenten, eieren, vis, vlees) en eindigt met toetjes. Het is een kloek boekwerk dat mijn postbode bijna zijn rug kostte.

Spaanse smaken
Dit boek is heel nieuw en onbekend in Spanje. De restaurants die eraan meewerkten zullen dat daarentegen niet zijn, die hebben alleen minimaal 1 Michelinster. Erik Spaans zocht ze op, beschreef ze en ontfutselde de chef kok zijn recepten. Het bijzondere van dit boek is dat het ook veel aandacht besteedt aan de wijnen uit de regio van de restaurants. In het eerste deel worden de restaurants naar regio beschreven, waarna in het tweede deel in dezelfde volgorde de wijnen worden besproken. Eigenlijk krijg je hier dus twee boeken in 1.

De overeenkomsten en verschillen
De belangrijkste overeenkomst is dat beide boeken over de Spaanse keuken(s) gaan. En in beide boeken komen ook chefs van bekende restaurants aan bod. Maar de ene richt zich alleen op echte restaurantrecepten, terwijl het andere boek juist beschrijft wat de gewone man en vrouw thuis kunnen klaarmaken, en vult deze aan met wat recepten van Spaanse koks van over de hele wereld (ja, ook uit Emmeloord!). Spaanse smaken is dan ook echt een showboek met prachtige foto’s en gedrukt op glanzend papier. In 1080 recepten staan nauwelijks foto’s (wel veel illustraties!), maar deze hebben wel een bijzondere plaats gekregen. Ze zijn namelijk op kleiner formaat en op glanzend papier gedrukt en zitten per 8 tussen de recepten verstopt.
De boeken hebben duidelijk een verschillende doelgroep. De recepten Spaanse smaken vereisen nogal wat kookkennis, tijd en kookvaardigheden. De recepten zijn soms heel kort opgeschreven en bestaan bijna allemaal uit meerdere onderdelen. Die overigens ook heel duidelijk los van elkaar worden beschreven, zodat je ook een deel van het gerecht kunt maken. De recepten van 1080 lijken me daarentegen voor iedereen te maken, juist omdat de receptinformatie zeer uitgebreid is en het geen .

Kortom, Spaanse Smaken is vooral een kookboek waarmee je je lekker op de bank kunt terugtrekken om weg te dromen van die lekkere Spaanse keuken in optima forma. 1080 Recepten zal vanwege zijn hoeveelheid recepten en enorme variatie daarin wat vaker uit de kast getrokken worden en op het aanrecht belanden.

Spaanse Smaken – Erik Spaans – inmerc – ISBN 9789066115774 – nu verkrijgbaar – probeer eens dit een recept uit het boek
1080 recepten – Simone & Ines Ortega – Van Dishoeck – ISBN 9789047506157 – nog niet in de winkels – of probeer een recept uit dit boek

Koop Spaanse smaken bij BOL.COM

Koop 1080 recepten bij BOL.COM

Lees ook:Claudia Roden – De smaken van Spanje
Lees ook:Recept Spaanse Sint-Jakobsschelpen met zoete paprikapoeder
Lees ook:Pizarro: een Spaans kookboek
Lees ook:Extra vergine – het mediterrane olijfolieboek
Lees ook:Recept Spaanse tortilla (aardappelomelet)

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “1080 recepten vol Spaanse smaken

 1. Tanja

  Leuk om deze twee titels naast elkaar te leggen in een recensie. Ik weet nog niet of ik 1080 aanschaf, daarvoor moet ik eerst even flink de tijd nemen om te bladeren. En, zucht, het is weer zo’n kloek boek dat wel in de kast gepropt moet worden. Tanja

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn

  Het is zeker een dikke pil, Tanja, maar wel erg leuk, zeker als je van de Spaanse keuken houdt!

    /   Reply  / 
 3. Diederik Bogaard

  Graag verwijs ik naar de website: http://www.grandprixculinaire.nl

  De kookwedstrijd Grand Prix Culinair is een nieuw initiatief en is gericht op alle kookstudio’s en kookclubs van Nederland. Zij kunnen zich inschrijven voor deze wedstrijd door inzending van twee recepten met foto die zullen worden beoordeeld door een vakjury. De 12 beste en mooiste inzendingen per categorie gaan

  door naar de halve finale: de inzenders gaan het eerste ingezonden recept live koken voor publiek en vakjury. Voor kookstudio’s vindt dit plaats in het kooktheater tijdens de Margriet WinterFair op 18-19-20 november 2008! Voor de kookclubs worden de voorrondes gehouden in het KitchenAid Experience Center te Gouda, data hiervoor worden nader bekendgemaakt. De driekoppige vakjury onder aanvoering van foodmagazine Delicious zal de kookdemonstraties en gerechten onder andere beoordelen op smaak, presentatie, originaliteit en uitvoering.

  Met hartelijke groet,

  Diederik Bogaard

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Kerstmenu uit kookboeken | Koken

 5. hujhu

  yulie zijn slim

    /   Reply  / 
 6. Pingback: filet pur» Blog Archive » Paella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>