Mijn Arabische wereldkeuken

Lekkere vingers hebben, het is zoiets als groene vingers hebben, maar dan voor de keuken. De uitdrukking las ik in het kookboek Mijn Arabische wereldkeuken van de Vlaamse Fatima Marzouki, die de term gebruikt om aan te geven dat haar oma van niets een lekker gerecht kon maken. En zij heeft van haar, en van haar moeder, deze kunst afgekeken.

Als oudste dochter in een gezin van 10 hielp ze al jong mee in de keuken. En de vaardigheden die haar dat opleverde, komen nu nog van pas, als ze in haar twee restaurants in Antwerpen kookt. 
 

Het kookboek Mijn Arabische wereldkeuken is meer dan een kookboek alleen. Het is ook een autobiografie van Fatima, waarbij ze in drie delen haar levensverhaal vertelt aan vriendin en auteur Hilde Smeesters.
Kort na haar geboorte verhuisden haar ouders naar België en settelden zich in Antwerpen. Over haar jeugd en de vele vakanties die het grote gezin in Marokko doorbracht vertelt ze in het eerste deel. De recepten die volgen, zijn de meer traditionele Marokkaanse gerechten. Denk aan kleine hartige pasteitjes, couscous en diverse tajines.

In het tweede deel vertelt Fatima over hoe ze als volwassene haar liefde voor koken uitleefde en er uiteindelijk haar beroep van maakte. In de wijk waar ze opgroeide, opende ze met haar man het restaurant El Warda. En even later ook het buffetrestaurant Bizanaat. En de vrienden die haar hielpen, eert ze met de recepten in het tweede deel. Minder traditioneel, en met invloeden uit de hele Arabische wereld. Pittige humus, Egyptische aubergines en lever op Arabische wijze zijn dan de gerechten.

In deel drie kijkt Fatima verder de grenzen over. En vertelt over haar liefde voor Antwerpen, de stad die je niet uit hoeft, als je van alle smaken van de wereld wilt genieten. Couscous met spruitjes, Sint-Jakobsschelpen van de barbecue en een Vlaamse bastilla, het zijn maar een paar voorbeelden waar dat toe leidt. Lekkere gerechten dus!

.

boek: Mijn Arabische wereldkeuken van Fatima Marzouki [uitgeverij Lannoo, isbn: 9789401402699] – Meer culi-boeken vind je in de rubriek kookboeken.

Lees ook:Kookkaravaan
Lees ook:Antwerpen Proeft 2010
Lees ook:Vrijdag Couscousdag
Lees ook:Tentoonstelling Hungry eyes
Lees ook:De proefster

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>