Ainsley Harriot doet het Snel & Simpel

In zijn nieuwste boek doet de Britse tv-kok Ainsley Harriott wat hij de koks in zijn programma Ready Steady Cook soms ook laat doen: koken met maar een paar ingrediënten. Koken met 5 ingrediënten is dan ook de verduidelijkende ondertitel van zijn nieuwste kookboek Snel & Simpel. Less is more, zegt hij dan ook bemoedigend in zijn inleiding, zich realiserend dat lange ingrediëntenlijsten demotiverend voor mensen kunnen werken. Want het voordeel van maar een paar ingrediënten is dat vaak ook de bereidingswijze van het hele gerecht een stuk eenvoudiger wordt.

Laten we er eens in bladeren.

En dan valt op dat ieder hoofdstuk weer in een paar kleinere hoofdstukken is ingedeeld. De Voorgerechten en tussendoortjes zijn verder verdeeld in tapas en kleine voorgerechten (salades, gerechten met alleen groenten), soepen en salades en een deel kaas en eieren (denk aan frittata’s en soufflés). En zo bevat het hoofdstuk Pasta, peulvruchten en granen twee delen pasta (pastavormen en spaghetti) en het restdeel peulvruchten en granen, met bijvoorbeeld gerechten met couscous en tabouleh en een linzensalade.

Vegetarische gerechten vind je volop in het hoofdstuk Vegetarisch (1 deel vegetarisch, 1 deel paddestoelen). Het hoofdstuk Vlees en gevogelte is achtereenvolgens verdeeld in rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, barbecue (met een visgerecht!), kippenbouten en kip allerlei (eigenlijk vooral kipfilet). In Vis en zeevruchten wordt er met vis, zalm en schaal- en schelpdieren gekookt. En eet daarbij vooral gerechten uit het hoofdstuk Bijgerechten, dat groenten- en aardappel-gerechten bevat. De Desserts en gebak staat vol met koude en warme klassiekers, fruitige toetjes (dat verzin ik niet zelf!), gebak voor bij de high tea en brood. En als ik goed opgelet heb, bevat elk deelhoofdstuk 5 recepten.

Snel en simpel, vaak
Maar laat ik daar nu maar niet al te moeilijk over doen (en ook niet over de gebrekkige index achterin), want de recepten zijn zeker leuk. Makkelijk in de zin dat ze niet veel handelingen vergen, maar niet altijd even snel. Er staat een flink aantal ovengerechten tussen en ook gnocchi bijvoorbeeld vergt enige voorbereiding. Aan de geglaceerde varkenskarbonades moet je zelfs een dag van tevoren beginnen, maar die zijn eenmaal ‘echt’ aan het koken wel weer binnen een kwartiertje klaar.

Uit de kast
Het boek is eenvoudig en sober vormgegeven, waarbij elk recept zijn eigen pagina krijgt. Regelmatig krijg je een foto van het gerecht, één van de ingrediënten en af en toe zie je Ainsley Harriott in beeld bijvoorbeeld ruikend aan een tomaat. Maar meer aandacht krijgen zijn handen die vlees snijden, tijm plukken, deeg knedend of iets omscheppen in de pan. Niets spectaculairs, maar leuke eenvoudige gerechten dat maakt dat dit een boek wordt dat je uit de kast gaat pakken als je op zoek bent naar inspiratie voor je avondeten.

Ainsley Harriot – Snel & Simpel – Terra – isbn 9789089890672

Lees ook:Recept Herfstige pasta met pancetta en pompoen
Lees ook:De musthaves voor een ultieme keuken
Lees ook:Zo kook je snel en gezond!
Lees ook:Kookkaravaan
Lees ook:World Food Café: Snel en simpel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>