Kookboek Granen, peulvruchten & zaden

Granen_omslag.indd

Het is dat je trends meestal niet aan één persoon kunt toeschrijven, maar anders zou Yotam Ottolenghi in zijn eentje verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de nieuwe manier van koken die oprukt: meer groente, peulvruchten en ook ander gebruik van granen en rijst. Met Plenty, Het Kookboek en Jeruzalem heeft hij in elk geval onze manier van koken erg veranderd. Een leuke aanvulling komt nu uit het kookboek Granen, peulvruchten & zaden.

In de inleiding vertelt Molly Brown je over de gezonde aspecten van granen, peulvruchten en zaden. Zelf vind ik dat niet zo boeiend, ik ben op zoek naar nieuwe inspiratie. En daarvoor ben ik aan het goede adres. Met deze ingrediënten zet je weer eens iets heel anders op tafel dan aardappel, groente en vlees. Inspiratie wordt opgedaan in de hele wereld, met name uit de landen rondom de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Vervolgens geeft ze een uitgebreide beschrijving van pitten, zaden, linzen, erwten, bonen, rijst en allerlei soorten granen. In totaal 48 ingrediënten waarmee je ontbijt, lunch, avondeten èn toetje een heel nieuwe twist kan geven.

Trendy
Met een bespreking van erwten, tuinbonen en risottorijst alleen kom je er dan niet. Ook het überhippe chiazaad, borlottibonen, mungbonen, spelt en quinoa worden besproken. En zelfs nog onbekendere ingrediënten, zoals acaciazaad, adukibonen, bruine risottorijst, freekeh, amaranth, millet en kamut komen aan bod. Nooit van gehoord, maar wel nieuwsgierig? Dan blader ik snel door naar de recepten.

Recepten
Van ontbijt tot laat in de avond kan je genieten van Granen, peulvruchten & zaden. Immers, van granen kan je meel maken (kijk maar eens in de biologische of reformwinkel) en daarmee kan je brood, gebak, pap en pannenkoeken in allerlei vormen en maten maken. In diezelfde winkels kan je ook de peulvruchten vinden, gedroogd of – lekker makkelijk – in blik. Daarmee draai je in een handomdraai een salade in elkaar, of een vullende soep of stoofschotel. Denk aan onze snert, maar dan met andere ingrediënten.
Leuk zijn ook de suggesties voor risotto, of om de rijst te vervangen door gerst (parelgort), farro of andere granen. Of verwerk andere rijst op de risottowijze, tot paëlla of pilav. Dan volgt nog een hoofdstuk Hoofdgerechten, bijgerechten en 30 pagina’s met suggesties voor nagerechten. Denk crumbles, rijstebrij, ijs met bruin brood, en via cakes en koekjes blader je vanzelf het laatste hoofdstuk met brood en crackers binnen.

Wil je wel eens wat anders op tafel zetten, inspiratie opdoen voor ingrediënten uit de biowinkel of deze gezonde ingrediënten leren verwerken, dan is Granen, peulvruchten & zaden een goed startpunt. Tenzij je vegetariër bent. Hoewel er zeker vegetarische gerechten in staan, staan die toch vooral in het hoofdstuk salades, en de hoofdstukken ontbijt, nagerechten en brood.

.

Het boek Granen, peulvruchten & zaden van Molly Brown, wordt uitgegeven door Good Cook en kost € 24,95.
- Meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

————————————————————————–

 

 

Lees ook:Ainsley Harriot doet het Snel & Simpel
Lees ook:Soepenparade
Lees ook:Testkeuken: magnetron-rijstkoker
Lees ook:Is popcorn goed voor je?
Lees ook:Wat je zeker moet (w)eten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>