De brooddoos

Brooddoos, het is de Vlaamse naam voor wat wij broodtrommel noemen. En de herkomst is dezelfde; ooit verzonnen mijnwerkers een blikken trommeltje om hun brood goed te beschermen tegen de atmosfeer en ongediertje diep onder de grond. Maar nu is ie van kunststof en in alle kleuren en maten te verkrijgen. En werd het tijd voor een prachtig drieluik, waarin de Vlaminingen hun brooddoos eren.

Maar voor ons ‘Ollanders is de brooddoosbox ook heus leuk!

Een verhaal in 14 sneetjes
Schelden doet geen pijn, tot je dat ene schelwoord naar je hoofd gesmeten krijgt. Voor het meisje Cassie Opijn blijkt dat het woord ‘brooddoos’ te zijn. Maar al snel leert ze de kracht van een brooddoos kennen. Een mooi verhaal over pesten en je eigen kracht ontdekken. Met een paar receptjes van de favoriete lunchgerechten van de hoofdrolspelers in het verhaal.

Mijn brooddoos
Hier vertelde ik je eerder al over. In dit boekje de verhalen over hoe verschillende Vlamingen hun brooddoos vullen of hoe ze dat graag zouden doen. De van oorsprong Indische Meela zou het liefst de Indische tiffin die haar Belgische man van haar ouders kreeg vullen. Maar omdat haar collega’s de geuren van haar Indische lunch niet altijd kunnen waarderen is ze overgestapt op de gewone boterham met kaas of salami, terwijl ze daar eigenlijk niet zo van houdt. Met een inleiding waarom deze psychologische en sociologische inkijkjes zo interessant zijn. Ook gewoon leuk voor de nieuwsgierigen onder ons.

De brooddoos – recepten
En al je op zoek bent naar recepten om eens van die boterham met kaas of salami af te komen, dan is dit deel geschikt.  Van allerlei lekkere smeersels voor op je brood (zelfs om zelf chocoladepasta te maken!) tot allerlei salades, soepen, lekkere drankjes en gerechtjes zoals deze Groene frittata. Wanneer is het weer tijd om te lunchen?

Wat een geweldig leuke box! En de drie verschillende boekjes zijn ook los te verkrijgen.

boek: De Brooddoos Triologie - Minestrone
brooddoos

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Groene frittata
Lees ook:Kookboekenworkshop Exotisch koken
Lees ook:Recept Rookworst smoor
Lees ook:De proefster
Lees ook:Eten van honderd jaar geleden nog steeds lekker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>