De proefster

Eten en de liefde, het is een bron van inspiratie vooor schrijvers. Ook Giuseppina Torregrossa heeft de link gelegd in haar culi-roman De Proefster. Het verhaal speelt zich af op Sicilië waar een al wat oudere vrouw (maar nog met jonge kinderen) de liefde opnieuw ontdekt nadat haar man er ineens vandoor is.

Ancilu is de hoofdrolspeeltser van het verhaal De Proefster. We leren haar kennen op de dag voordat ze gaat trouwen als alle vrouwen uit haar familie het eten aan het voorbereiden zijn.  De couscous met vissaus klinkt veelbelovend. 
 

Maar daar blijft het ook wel een beetje bij. Het verhaal is rommelig, te snel geschreven en ook wel een beetje ongeloofwaardig.

Het volgende moment is ze alleen, omdat haar man haar verlaten heeft. Ancilu besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en opent met de hulp van haar vreemde zus een winkel in lekkernijen Odori e sapori (geuren en smaken). Want ze moet nu toch zelf haar brood zien te verdienen. Gelukkig heeft haar familie nog wel een leeg pakhuis een paar dorpen verder op, waar ze terecht kan. En bijna uit het niets lijkt ze te begrijpen dat sex verkoopt en schuinige toespelingen en een pushupbeha doen de rest.

De winkel lijkt wel te lopen, maar intussen heeft ze hele dagen de tijd om uitgebreid te koken en de liefde te bedrijven met haar handjevol minnaars. En een minnares. Voor wie ze kookt. En dat is wel het fijne aan  De Proefster, de recepten zien er heerlijk uit. Zoals deze Caponata.

Kortom, een makkelijk te lezen boekje voor een paar verloren uurtjes.

.

boek: De Proefster van Giuseppina Torregrossa [uitgeverij Orlando, isbn: 9789022959978] – probeer dit recept als voorproefje

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Superchef
Lees ook:Recept – Caponata
Lees ook:À la mère de famille
Lees ook:Het lieve leven van de familie Kaas
Lees ook:Spaanse winkel [lekker adresje]

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De proefster

 1. Koken met Karin

  ha Edith, ik was al benieuwd wat jij ervan vond. Maar ook niet zoveel soeps dus ;-)
  Ik heb ik mijn vakantiehangmat wel af en toe liggen schuddebuiken van de potsierlijkheid: http://bit.ly/q1ZoZr

    /   Reply  / 
 2. Mariella Beukers

  Ik heb nog wel een verloren uurtje hoor. Ruilen voor het Italiaanse broodbakboek? ;-) ;-)

    /   Reply  / 
 3. Edith Dourleijn Auteur

  He, dat Italiaanse broodbakboek is van mij! ;-) . Ik zal De Proefster maandag wel voor je meenemen. Help me nog maar even herinneren!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>