Elizabeth Davids beste recepten

Dat sommigen van ons nu beter weten hoe ze pasta moeten maken dan een goede aardappelpuree hebben we onder andere te danken aan de Britse Elizabeth David. Aan haar hand maakte Engeland, en door vertalingen ook wij, kennis met de Mediterrane keukens. Pesto, ratatouille, moussaka, zij bracht deze zonnige gerechten naar onze koude streken. Door de zelf op reis te gaan in deze landen ontdekte ze talloze eenvoudige en traditionele gerechten, waarover ze met veel liefde en kennis schreef.

Het nieuwe kookboek Elizabeth Davids beste recepten is een bundel die is samengesteld uit haar al haar werk, dat voor het eerst in 1950 verscheen, maar nog niets aan waarde heeft ingeboet. 

Wie is Elizabeth David?
Zij bracht de Tweede Wereldoorlog in Griekenland en Egypte door en kreeg na haar terugkeer in Engeland, waar alles nog op de bon was, heimwee naar de smaken die ze aan de Middellandse Zee had opgedaan. In 1950 verscheen haar eerste kookboek over de Mediterrane keuken, waarna ze aan de verschillende keukens nog een eigen kookboek wijdde. Op deze manier heeft ze (indirect) veel invloed gehad op de manier waarop wij nu koken. 

Haar beste recepten?
Tja, dat kan ik niet beoordelen, ik ken al haar boeken niet uit mijn hoofd. Jill Norman, de samenstelster, vindt in elk geval van wel. De recepten kan je het menu rond gebruiken en er wordt extra aandacht besteed aan brood. En als je leest hoe Elizabeth David over het engelse brood van de jaren zestig denkt, dan is dat wel terecht.
Tussen de recepten staan enkele achtergrondverhalen van Elizabeth David, die laten zien hoe goed haar pen was en hoeveel ze wist van koken. Het is opmerkelijk hoe hardnekkig sommige mythes zijn, als je beseft dat zij ze tientallen jaren geleden al ontkrachtte. Soms zijn de recepten wat summier uitgewerkt, andere juist weer heel uitgebreid.

Voor iedereen die van koken houdt en onverhoopt nog nooit van Elizabeth David heeft gehoord is Elizabeth Davids beste recepten zeer geschikt als eerste kennismaking. Wedden dat dat naar meer smaakt? Net zoals bij dit recept voor Boeuf à la Bourguignonne van haar hand.

boek: Elizabeth Davids beste recepten – Van Dishoeck/Lannoo – isbn: 9789077330098 – te koop in de kookboekenshop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Boeuf à la Bourguignonne van Elizabeth David
Lees ook:Lunch in Parijs
Lees ook:Het Seizoenskookboek van Donna Hay
Lees ook:Claudia Roden wint Johannes van Damprijs
Lees ook:En de winnaar is ….

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>