Recept Boeuf à la Bourguignonne van Elizabeth David

Het bekende Franse stoofgerecht met rundvlees is zonder twijfel Boeuf à la Bourguignonne, zeer waarschijnlijk ooit ontstaan in de regio Bourgondië. Iedereen heeft er zijn eigen versie van. De, inmiddels overleden, Britse culinair schrijfster Elizabeth David maakte dit gerecht op onderstaande wijze.

In het kookboek Elizabeth Davids beste recepten zijn een flink aantal van haar recepten en enkele verhalen over eten gebundeld. Als je Elizabeth David nog niet kent, lees dan vanmiddag meer over haar en dit nieuwe kookboek. En nu gauw de keuken in, zodat straks je hele huis heerlijk ruikt naar de herfst!

Boeuf à la Bourguignonne van Elizabeth David
Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten:
* 1 kilo riblappen
* zout en peper
* 1 grote ui
* paar takjes tijm, peterselie en 2 blaadjes laurier
* 2 el olijfolie
* 150 ml rode wijn
* boter
* 125 gr (liefst ongerookt) spek
* 12 heel kleine uitjes/sjalotjes
* 1 el bloem
* 300 ml (kalfs)bouillon
* 1 teen knoflook
* 250 gr champignons

Bereidingswijze:
Snijd het vlees in grove stukken van 5 a 6 cm. Doe ze in een (porceleinen of aardewerken, zegt Elizabeth David) schaal, en strooi er zout en peper over heen. Pel de ui en snijd in ringen. Doe de uiringen, kruiden, olijfolie en wijn bij het vlees en laat afgedekt 3 tot 6 uur marineren.
Snijd intussen het spek in dunne reepjes. Doe een flinke eetlepel boter in een braadpan en smelt hierin het spek. Maak de uitjes schoon, maar laat ze heel, en bak ze in het spekvet op laag vuur bruin. Zet de spek en uitjes even weg.
Haal het vlees uit de marinade (bewaar deze!) en dep het vlees goed droog. Snijd het vet eraf en bak het vlees aan alle kanten rondom bruin in boter. Doe dit bij voorkeur in porties, zodat het vlees goed kan bakken.
Doe al het vlees in de pan en strooi de bloem erover. Schud de pan tot de bloem goed met het vet is gemengd. Doe de bouillon, de gepelde knoflook en de marinade met de kruiden in de pan.
Laat het vlees in ongeveer 2 uur op laag vuur met de deksel op de pan gaar sudderen.
Voeg de spek, uien en schoongmaakte (hele) champignons (die je evt eerst een minuutje in wat boter of olie bakt om ze wat vocht te laten verliezen) toe en laat het gerecht nog 30 minuten sudderen.
Verwijder voor het opdienen de kruiden en de knoflook.

Uit het boek:  Elizabeth Davids beste recepten – Van Dishoeck/Lannoo – isbn: 9789077330098 – te koop in de kookboekenshop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten.

Lees ook:Elizabeth Davids beste recepten
Lees ook:Recept De kunst van het koken: Boeuf a la Bourguignonne
Lees ook:Recept Aubergine op de barbecue (maar grill mag ook!)
Lees ook:Recept Stamppot zuurkool
Lees ook:Recept Uienbrood

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Boeuf à la Bourguignonne van Elizabeth David

  1. Pingback: Elizabeth Davids beste recepten | Koken

  2. Pingback: De Testkeuken – Fissler Snelkookpan | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>