Ecofabulous

ecofabulousAls je zoveel kookboeken onder ogen krijgt als ik, is het soms lastig om nog echt enthousiast te worden van een boek. Maar dat werd ik wel van het veganistische kookboek Ecofabulous. Dit kookboek laat zien dat veganisme, nog steeds wel een beetje in een verdomhoekje, hartstikke lekker kan zijn. En dat je, ondanks dat je je zelf wel wat ontzegt, je helemaal niets te kort hoeft te komen.

Het wil niet zeggen dat ik zelf nu direct veganist zal worden, maar de gerechten die erin staan zijn soms zo verrassend dat ik er zeker uit zal gaan koken. Bovenaan mijn lijstje staat het recept om van tofu een soort feta te maken, want daaronder schreef de maakster van het boek, Lisette Kreischer; “Voor iedereen die zegt geen vegan te kunnen worden omdat de kaas zouden gaan missen!”. That’s me! 

Wat is veganisme nu eigenlijk?
Veganisten zijn mensen die niet alleen geen geen vlees of vis gebruiken, maarin gebruikt, maar alle andere dierlijke producten zoals zuivel en honing niet in hun gerechten verwerken. Dat betekent dat ze groenten vaker een hoofdrol spelen, maar ook dat ze op zoek moeten naar andere manieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen, en ook alternatieven moeten zoeken voor hun taarten en cakes. En vooral dat laatste is Lisette Kreischer, overtuigd veganist en ‘s lands bekendste eigenaresse van een vegan-cateringbedrijf, wel toevertrouwd. Ze brak door met haar veganistisches muffins en taarten.

Verrassend
Ik schreef hierboven dat er ook voor doorgewinterde koks verrassende gerechten in staan. Want wat dacht je bijvoorbeeld van een chocoladetaart met bieten erin, of van de chocolaatjes met rode kool erin verwerkt? Ook het idee om rozenblaadjes in een rabarber-aardbeienmoes te verwerken vind ik het navolgen waard. En zo maakt Lisette Kreischer van allerlei bekende en minder bekende (vergeten) groenten de lekkerste gerechten. Ook naar de ‘mayonaise’ van aardappel ben ik gek genoeg wel nieuwsgierig. Dit recept voor de gemengde paddenstoelentaartjes steekt bij deze voorbeelden een beetje gewoontjes af. Extra bijzonder vindt ik het dat ze rekening houdt met alle seizoenen en dus ook in de winter en herfst bijzondere gerechten op tafel weet te toveren.

Suikervervangers
Niet alleen eet Lisette Kreischer veganistisch om milieuredenen, ze vindt het ook belangrijk voor haar eigen lichaam. Ze zegt in de inleiding “Voeding komt dagelijks je lichaam binnen. Dan wil je toch dat het goed is, eerlijk en lekker?”. En dat is ook de reden waarom ze zo min mogelijk gewone witte suiker eet. Deze is geraffneerd en ongezond, vindt ze. En daarom gebruikt ze rietsuiker, druivensuiker, oerzoet, rijststroop, agavanectar en maple syrup als vervangers in al haar zoete gerechten. Je moet er alleen even voor naar een bio-winkel.

Als iemand zichzelf zoveel beperkingen oplegt en dan toch een inspirerend en mooi kookboek weet voort te brengen, dan verdient zij een grote pluim! Aanrader!

Ecofabulous – Lisette Kreischer – Artemis – isnb 9789047200918

Lees ook:Lisette in Luilekkerland
Lees ook:Non*fish*a*li*cious
Lees ook:Recept Gemengde paddenstoelentaartjes
Lees ook:Recept – Courgettesoep met zeewiersalade
Lees ook:De winnaar is…

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Ecofabulous

  1. Jeanne

    Hier in Blanes (Spanje)zat in de jaren 80 een veganistisch restaurant. Geweldig eten, kwamen alleen buitenlanders, de Catalanen vonden het niets! Beetje raar praatje misschien maar wist je dat je ontlasting niet meer stinkt als je veganistich eet?

      /   Reply  / 
  2. Jacinta Bokma

    Ha Edith,

    Leuke recensie! Ik heb je op Twitter gezet.

    Hartelijke groet,
    Jacinta Bokma

    http://www.devegetarier.nl, recepten- en nieuwssite
    Een initiatief van Antoinette Hertsenberg

      /   Reply  / 
  3. Alex

    “maar ook dat ze op zoek moeten naar andere manieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen”

    Nou dat klopt niet. Als iemand genoeg gevarieerd eet, dan krijgt men voldoende eiwitten binnen. De zin suggereert een beetje dat je kans maakt op eiwittekort, maar dat is een zeldzaam iets. Voor veganisten is vooral vitamine b12 iets waar op gelet moet worden. Mensen met vlees/zuivel in hun eetpatroon krijgen vaak juist veels te veel eiwitten binnen. Dus dat weglaten betekent niet direct dat je tekort hebt en manieren moet zoeken om het aan te vullen.

    @Jeanne: Uh.. ontlasting die niet meer stinkt? Ik merk daar niets van hoor :)

      /   Reply  / 
  4. Edith Dourleijn Auteur

    Goede aanvulling, Alex. Ik wilde zeker niet beweren dat veganisten een eiwittekort zullen krijgen. Het ging mij er meer om dat ze hun eiwitten via andere wegen (sojaproducten) binnen krijgen, dan voor vegetariers en vleeseters geldt. Het ‘voldoende’ is overbodig in de zin.

    En Jacintha, bedankt voor de promotie ;-)

      /   Reply  / 
  5. Tanja

    Ik zie dit boek overal liggen en ben n.a.v deze recensie toch wel erg nieuwsgierig geraakt. Klinkt goed en veelbelovend. En als overtuigd niet-veganist is het toch ook erg belangrijk om te weten wat er allemaal mogelijk is zonder dierlijke producten. Overigens gebruik ik ook zo min mogelijk witte suiker en is de maple syrup steeds meer favoriet.

      /   Reply  / 
  6. Winny

    Hardstikke leuk boek, ik heb het eerste recept al uit het boek gekookt, een heerlijke stevige soep vol met winterse groenten. Ik als vegetariër kan hier goed mee uit de voeten. Maar heet ze geen Lisette Kreischer?

      /   Reply  / 
  7. Edith Dourleijn Auteur

    Je hebt gelijk, Winny, ik verander het gelijk.

      /   Reply  / 
  8. Pingback: Recept Gemengde paddenstoelentaartjes | Koken

  9. M. Pluimes

    Beste Edith en Lisette,
    Fantastisch dat je geen witte suiker wilt eten! Wel jammer dat dan rietsuiker en druivensuiker als vervanger wordt gezien. De oorsprong is wel anders, nl geen suikerbiet maar rietsuiker en mais. Maar helaas zijn beide produkten sterk geraffineerd dus daar hoef je het niet voor te doen. Wat wel een ongeraffineerde suiker van de rietsuikerplant is is oerzoet ook wel oersuiker of sucanat genoemd. Dit is het gedroogde sap van de suikerrietplant. Lekker, handig voor banket en veel gezonder!
    hartelijke groet
    Marion

      /   Reply  / 
  10. Ilja

    Geweldig kookboek, echt mijn favoriet! Heb er al behoorlijk wat uit gekookt en alles was lekker. Mijn favoriet is de rode kool met saus van ontbijtkoek en tofu. Vond ik erg vreemd klinken maar het is goddelijk!

      /   Reply  / 
  11. Pingback: Lisette in Luilekkerland | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>