Maak zelf een culinaire wereldreis

Er is veel ongelijkheid in de wereld, dat hoef ik je niet te vertellen. Wat ik misschien ook niet hoef te vertellen is dat jij daar best iets tegen kunt doen: namelijk die produkten kopen waarvoor de boeren een eerlijke prijs krijgen. Dat kan in de Fairtrade- of wereldwinkels, daar verkopen ze tal van lekkere produkten die je in je eigen keuken kunt gebruiken.

Wat zeg je? Heb je geen idee hoe?  Bekijk dan eens het nieuwste (en alweer 7e!) boek van Ramon Beuk dat hij met Fairtrade Original maakte: Wat van Fair komt … .

 

Zes landen op drie continenten
Voor dit boek reisde Ramon Beuk naar 6 landen op 3 continenten: Thailand en India in Azië, Bolivia en Guatamala in Amerika, en Zuid-Afrika en Mauritius in Afrika. In het boek schrijft Ramon Beuk heel eerlijk over zijn ervaringen met het land, zijn reis en over zijn kookervaringen voor de mensen van de organisaties die hij bezoekt. Daarna volgen per land een flink aantal recepten. Lang niet altijd zijn ze authentiek, maar in alle recepten maakt hij minimaal 1x gebruik van een produkt van het Fairtrade-label. (Hier zie je overigens een overzicht van al die produkten met het label.)

Geen authentieke recepten
Zoals gezegd, Ramon Beuk heeft gebruik gemaakt van de inspiratie die hij opdeed in de zes landen. Maar publiceerde nauwelijks authentieke gerechten. Zoals we hem kennen, geeft hij juist zijn eigen draai aan de culinaire inspiratie die hij daar opdeed. En dat betekent dat er geen curry’s uit India in staan, of tortilla’s uit Bolivia. En dat is enerzijds het leuke, maar anderzijds ook wel jammer. Omdat we, misschien met uitzondering van Thailand en India, die keukens hier in Nederland toch al niet zo goed kennen.

Wat krijgen we dan?
Veel recepten die een soort fushion vormen tussen de gerechten die we uit de Hollandse keuken kennen, maar dan aangevuld met allerlei invloeden uit de zes door Ramon Beuk bezochte landen. En zo maakt hij veel gebruik van chocolade en paranoten in het hoofdstuk over Bolivia, bonen in het het hoofdstuk over Guatamala (met een driedubbel koffiedesert toe), rooibos uit Zuid-Afrika en suiker uit Mauritius. En wordt er veel gebruik gemaakt voor rijst in het hoofdstuk over India, en worden er noedles in het hoofdstuk over Thailand gebruikt. Het recept voor Ossenhaas met gekarameliseerde banaan en gestoofde uien uit het hoofdstuk over Guatamala vind ik een mooi voorbeeld van de culinaire fushion van het boek.

Faire trade = eerlijke handel
In alle zes de landen die Ramon Beuk voor Wat van Fair komt… bezocht, ging hij langs bij coöporaties, organisaties en boeren die onder andere chocolade, koffie, honing, rijst, paranoten, rooibos en allerlei andere fairtrade-produkten produceren. Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun produkten, en door samen te werken kunnen kleine zelfstandige boeren een vuist maken en gezamenlijk allerlei voorzieningen voor zichzelf en hun families treffen. En door uit dit boek te koken, kan jij hen daarbij helpen!

Wat van Fair komt...Uit: Ramon Beuk – Wat van Fair komt … – Fontaine – isbn 9789059563179

Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————-

Lees ook:Recept Ossenhaas met gekarameliseerde banaan en gestoofde uien
Lees ook:Restaurant voor een maand
Lees ook:Terug naar mijn Roti
Lees ook:Nieuw tv-programma Bosch, Beuk & Haan (+ recepten)
Lees ook:Kookboek Wereldkeuken

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Maak zelf een culinaire wereldreis

  1. Pingback: Recept Ossenhaas met gekarameliseerde banaan en gestoofde uien | Koken

  2. Pingback: Nominaties Kookboek van het jaar bekend! | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>