Kookboek Wereldkeuken

Het kookboek lag me al een tijdje aan te staren. Een beetje verwijtend keek het zelfs. Maar dat hielp niet. Wereldkeuken, want zo heet het, bleef maar op de grond naast mijn bureau liggen. Onderop de stapel, omdat het het grootste en zwaarste kookboek van de stapel was. Maar goed, het bevat dan ook maar liefst 700 (!) recepten. Of ik daar dan echt niet nieuwsgierig naar was?

Ja, gister was ik het ineens. Ik schoof alle andere kookboeken opzij en begon te bladeren. En bleef bladeren. Want de opzet van Wereldkeuken is erg leuk.
  

10 of 9+1?
Tien landen staan centraal. Eigenlijk 9 landen en 1 regio (Scandinavië), maar goed, dat bekt natuurlijk wat minder lekker. Ze vormen een bonte mix van de bekende wereldkeukens. En nee, Nederland staat daar niet bij. Wel: China, Frankrijk, India, Italië, Japan, Marokko, Mexico, Scandinavië, Spanje en Thailand. Arbitrair lijstje, dus. Maar goed, als het langer was geweest, was Wereldkeuken waarschijnlijk niet meer te tillen geweest.
Tot zover de kritische noot.

Per land
Na een korte algemene inleiding over ieder ‘land’, volgt een uitgebreidere beschrijving over gerechten, gebruiken, culinaire geschiedenis en cultuur. Om vervolgens plaats te maken voor recepten. Gewone huis-tuin-en-keukenrecepten, zoals de inwoners van de landen deze maken. En wij ze soms ook al kennen. Soms, want wie is er zo goed bekend met al deze 10 landen, dat alle recepten bekend zijn? Ik niet hoor.
Het tweede deel van ieder hoofdstuk is aan de topchefs. Voor ieder land zijn er een paar,kort geïntroduceerde, chefs, die hun eigen visie op ‘s lands recepten geven. En daarmee wordt Wereldkeuken ook erg leuk voor koks van alle niveaus. Al zal het soms wat lastig zijn om aan alle benodigde ingrediënten te komen. Maar alleen al door de recepten te lezen, leer je iets over de 10 landen en dat maakt dit zo’n fijn kookboek. Ieder hoofdstuk sluit vervolgens af met een lange lijst en beschrijvingen van de meest gebruikte ingrediënten van dat land (al had dit van mij wel naar voren gehaald mogen worden), en een tekst over de dranken.

Het is misschien een beetje flauw om te zeggen, maar Wereldkeuken is echt zo’n kookboek voor als je in de winkel staat en niet kunt kiezen. Bij dit kookboek krijg je véél!  

.

boek: Wereldkeuken - [uitgeverij Carrera Culinair; isbn: 9789048811106] – Meer culi-boeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Het grote pasta kookboek
Lees ook:Kookboek voor keukenklunzen
Lees ook:Arabia
Lees ook:De Wereldgerechten van Gordon Ramsay
Lees ook:Gordon’s Great Escape – Zuidoost-Azië

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kookboek Wereldkeuken

  1. Herna

    Een van de chefs uit het boek is verleden jaar overleden. Santi Santamaria, de eerste kok in Catalunya met 3 sterren.

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Dat zal in Barcalona vast veel aandacht hebben gekregen, Herna. Ik zag trouwens dat dit boek in delen door een Spaanse uitgeverij (uit Barcelona) oorspronkelijk is uitgegeven. Kende je de serie?

        /   Reply  / 
  2. Herna

    Niet alleen in Bacelona,maar ook in de internationale culinaire wereld. Zijn 3 sterren restaurant is in San Celoni,een klein dorp aan de voet van de hoogste berg van Catalunya. Hij stierf in Singapore tijdens de opening van zijn restaurant daar.
    De serie ken ik niet. Kookboeken zijn hier niet zo populair. Althans niet aan de kust,misschien in Barcelona wel. Of je eet in een restaurant of je kookt thuis de gebruikelijke Spaanse gerechten. Er is hier bijvoorbeeld maar een groentewinkel in de omgeving die tauge en gember verkoopt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>