Basis BBQ’en met wereldkampioen Peter De Clercq

Alles wat je moet weten voor een geslaagde barbecue. Dat is de ondertitel van het nieuwste boek over barbecuen van Peter De Clercq. Deze Vlaming werd in 2003 Wereldkampioen Barbecue, en geeft sindsdien talloze boeken over barbecuen uit, waarvan Basis BBQ de laatste is.

Dit boek belooft je alles te leren over barbecuen, van het aansteken van de kolen tot het bereiden van het lekkerste toetje. En inderdaad, al deze onderwerpen komen aan bod, zij het soms wat summier.

 

De basis
Een avond vol barbecueplezier begint natuurlijk het de keuze voor je barbecue. Maar die is persoonlijk, dus daaraan wijdt Peter De Clercq niet al te veel woorden, behalve dan dat hij de voorkeur geeft aan een gesloten barbecue. Ook over het aansteken van de barbecue is hij kort: de professional steekt zijn barbecue het liefst aan met een aanmaakkoker. Maar welke thuiskok heeft zo’n ding nou? Waar ik het wel met Peter De Clercq over eens ben is zijn voorkeur voor kokosbriketten. Deze zijn niet alleen wat vriendelijker voor het milieu dan houtskool, je hebt er minder van nodig en ze blijven ook heerlijk lang branden.

De recepten
Snel doorbladeren naar de recepten dan maar. Deze beginnen met basismarinades en sauzen. Hier staan echt lekkere recepten tussen. Ook de tip om (met name) vlees regelmatig met een kwastje in te smeren tijdens het grillen ga ik ter harte nemen. En om je gasten nog beter te kunnen verleiden, krijg je de tip om wat smaakmakers zoals gedroogde kruiden of (geweekt) hout op de kolen te gooien. Fijne suggesties voor combinaties daarvan doet Peter De Clercq.
Dan volgen de voor- en bijgerechten, de hoofdgerechten en het boek sluit af met allerlei lekkere nagerechten van de barbecue. Veel van de recepten zijn volledige gerechten, zoals deze Italiaans gevulde kip met platte kaas en pesto van gegrilde paprika’s laat zien. Daarvoor maakt Peter De Clercq regelmatig gebruik van het fornuis, vooral om sausjes en marinades op voor te bereiden, maar ook om de spaghetti of linzen te koken. 

Reclame voor Q-bag
In veel recepten zie je ook de zogenaamde Q-bag gebruikt worden. Dit blijkt verderop in het boek een zak te zijn, die Peter De Clercq zelf ontwikkelde. Je kunt voor deze recepten natuurlijk ook zelf een pakketje vouwen van aluminiumfolie of keukenpapier, maar ik moet toegeven, de Q-bag heeft 1 groot voordeel: er zit een kijkvenster in, waardoor je het pakketje niet open hoef te maken om te zien hoe het gerecht vordert. Op deze manier blijven de heerlijke geuren gevangen in het pakket tot het gerecht gaar is. Maar of de zak al in Nederland verkrijgbaar is?

Toch een basisboek?
Veel van de recepten worden begeleid met duidelijke stapsgewijze foto’s van het maken van het gerecht. Ook de duim-wijsvinger test om de gaarheid van het vlees te bepalen wordt in foto’s uitgelegd, en dat is zeker handig. Maar of mensen die nog nooit gebarbecued hebben hiermee echt de basis zullen leren, dat denk ik eerlijk gezegd niet. Het is toch vooral een boek voor de liefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie om hun barbecue eens op een andere manier in te zetten.

Basic BBQPeter De Clercq – Basis BBQ – Terra Lannoo – isbn 978902098923
 

————————————————————————————————————–

Lees ook:Recept Italiaans gevulde kip op de barbecue
Lees ook:Bliksem slaat in tijdens barbecuefeestje
Lees ook:Culinair barbecueen
Lees ook:Recept – Zelf pitabroodjes in de BBQ maken
Lees ook:Jouw recept in Onno Kokmeijers’ kookboek?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>