Culinair barbecueen

Het complete barbecueboek, onder deze titel is Culinair barbecueën eerder verschenen. Waarom de titel dan moest worden aangepast, dat weet ik niet, want de oorspronkelijke titel dekt de lading vele malen beter.

Maar okay, de nieuwe titel maakt natuurlijk wel nieuwsgieriger. Want een satéetje kunnen we allemaal op de barbecue leggen, al legt dit boek dat ook uit, maar het boek gaat tegelijk ook vele malen verder, culinair barbecueën dus! En dat was ook het doel van de maker van het boek, Steven Raichlen, om een boek voor iedereen te maken.

Nou, dat is hem gelukt!   

Barbecueen op allerlei manieren 
Culinair barbecueën
begint bij het begin: met een verhaal over het ontstaan en het waarom van het boek. Steven Raichlen blijkt al jaren fervent barbecueliefhebber als hij op het idee voor het boek komt. Daarna volgt een uitgebreide beschrijving van de belangrijkste technieken: direct en indirect grillen en roken. En hoe je al deze technieken op verschillende soorten barbecues kunt toepassen. Tips over hygiëne, het regelen van de temperatuur, en allerlei basisingrediënten volgen. En dan kunnen we echt aan de slag.

150 recepten
Wat volgt zijn hoofdstukken over het rund en kalf, het varken en de worstjes, lam, kip (en meer!), vis, schaaldieren, groenten enzo en desserts. De opsomming eindigt bij kruiden en sauzen, waarna het boek echt eindigt met een uitgebreide opsomming van verschillende barbecues en hun toebehoren. Handig als je een (nieuwe) barbecue wilt hebben. Ieder recept begint met een uitgebreide beschrijving in tekst en foto van het recept, waarna je het nog eens in zijn geheel kan doorlezen. Op deze manier neemt ieder recept meerdere pagina’s in beslag en is er maar ruimte voor zo’n 150 recepten. Maar die leer je dan wel tot in de finesse te beheersen!

Bedenk het maar, en het kan op de barbecue
Van spiesjes van kip en lamsgehakt en het perfect grillen van worstjes tot aan hele kippen, lammeren en varkens, het komt allemaal in dit boek Culinair barbecueën voorbij. Dus ook de bekende kip op het blikje bier en de Italiaanse klassieker pollo al mattone (kip onder een baksteen) worden in woord en beeld uitgebreid uitgelegd. Het is een boek van een Amerikaan dus grote stukken vlees die je moet blijven bedruipen komen voorbij. Maar ook vis in z’n geheel, alleen de filets, in pakketjes van bladeren en het roken ervan worden besproken. En vergeet dan de hele kreeften, oesters en mosselen van de barbecue niet.
Ook in het hoofdstuk over groenten word je verrast: heb jij wel eens een gegrilde hele kool gezien? Of sla van de barbecue? En wat dacht je van pizza en crème brûlée van de barbecue? Als je dit boek helemaal doorgenomen hebt zal je waarschijnlijk nooit meer voor verrassingen komen te staan.

Wachten op een nieuwe culinaire ontdekking
Het kan bijna niet meer fout gaan, zou je denken. En als dat dan toch gebeurt, dan stelt Steven Raichlen je gerust met de woorden dat je in de keuken geen fouten kunt maken, maar dat er ‘gewoon nieuwe recepten wachten op ontdekking’. Waarmee hij zoveel bedoelt als dat je creatief met eventuele mislukkelingen om moet gaan. Het boek geeft naast de recepten geen andere suggesties voor marinades of smaakmakers, maar die kan je elders wel vinden. En heb je nog vragen over barbecuen, kijk dan op de website van Steven Raichlen: www.barbecuebible.com.

Ik kan maar tot één conclusie komen: hoewel dit boek zich voornamelijk richt op de Amerikaanse barbecuer (grote steaks enzo), mag dit boek toch echt niet in de kast van de Nederlandse liefhebber van de barbecue ontbreken!

Culinair barbecueënCulinair barbecueën – Steven Raichlen – Karakter – isbn 9789061129370

Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————-

Lees ook:Vegetarisch barbecueën
Lees ook:Recept Tomaten van de barbecue
Lees ook:Planet BBQ
Lees ook:Recept Barbecue: in Mojo gemarineerde varkenshaas
Lees ook:Barbecueën en grillen op houtskool en briketten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Culinair barbecueen

  1. Pingback: Recept Mosselen in limoenboter van de barbecue | Koken

  2. Pingback: BBQ: No-nonsense barbecueen | Koken

  3. Pingback: Vegetarisch barbecueen | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>