Gerookte lekkernijen

Roken, doe jij het wel eens? En dan bedoel ik natuurlijk niet het lurken aan zo’n stinkstok, maar het roken van je ingrediënten. Buiten de paling en zalm zijn er nog veel meer lekkernijen die goed te roken zijn. Ook andere vis en dieren uit de zee zijn te roken, evenals vlees, groenten, fruit en zelfs kaas en noten.  

Tijd om eens in het kookboek Gerookte lekkernijen van Cecile Thijssen te duiken.
  

Roken, hoe doe je dat?
In Gerookte lekkernijen wordt eerst uitgelegd hoe je moet roken. Ze geeft daarbij tips voor de rookoven, maar de tips zijn ook toepasbaar in een gesloten barbecue. Handig zijn de tabellen met de rooktijden per type product. Ook wordt uitgelegd hoe je een rookoven gebruikt (en wanneer de rooktijd ingaat) en of en hoe je ingrediënten moet pekelen.

Recepten
En dan volgen al heel snel veel recepten. Het begint met gerookte zalm en eindigt met een jachtschotel waarin gerookte appels worden gebruikt. Alle recepten zijn duidelijk uitgeschreven, met aanwijzingen voor het pekelen, het gebruik van de rookoven en tips voor de te gebruiken houtmot. Daarmee is Gerookte lekkernijen een erg fijn kookboek voor beginnende rokers.
En als voorproefje laat ik je kennismaken met een recept waarvoor je het gerookte ingrediënt ook kant-en-klaar kunt kopen: Salade met gerookte forel\.

boek: Gerookte lekkernijen van Cecile Thijssen [uitgeverij Kosmos, isbn: 9789021549996] – probeer dit recept als voorproefje

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept – Salade met gerookte forel
Lees ook:Recept Koud roken van zalm met hasjpijpje
Lees ook:Recept en filmpje: Aardappelchips met gerookte zalm en zachte kwarteleitjes
Lees ook:Recept Koninginnehapje met zalm
Lees ook:Recept Pasen: Sandwich met zalm en avacado

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Gerookte lekkernijen

 1. Robin

  Ik rook al een paar jaar heel regelmatig. Rood vlees als biefstukjes en entrecotes komen hier bijna nooit meer ongerookt op tafel. Door het roken zijn ze al een beetje voorgegaard, daarna volstaat 30 seconden grillen per kant. Perfect rose vlees, iedere keer.

  Van dat boekje heb ik de vorige editie, en daarvan was ik al grote fan. Een must voor iedereen die een top-stove-rookoventje heeft. Haar recept voor gerookte eendenborst (met rijstwijn en sesamolie marinade) is mijn favoriet voor eendenborst.

    /   Reply  / 
 2. Norbert

  Ik ben alweer twintig jaar gestopt met roken. En deed het daarna in een platte rookovenbak op het fornuis. Vorige week nog. En ik kocht ooit via Marktplaats een derdehands rookton voor “hangende” vis (makreel e.d.), maar vreemd genoeg, nooit gebruikt. Doch met het oog op (ook) spek en worst roken, viel ik onlangs voor dit ding: http://www.bradleysmoker.co.nl/products/smoker/
  Kost minder dan een iPad…. Ik heb ‘m nog niet. Maar de drang is haast niet te weerstaan.

    /   Reply  / 
 3. elsa

  al enkele jaren heb ik een klein oventje en sinds kort een grote rookkast. ben gek op roken omdat het simpel weg zalig is. heb je al eens zout gerookt en dan vooral de maldon. lekker op alles.

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn Auteur

  Oja, zo’n rookton, daar heb ik ook al meer dan eens verlekkerd naar staan kijken. Maar me voorgehouden dat ik in mijn barbecue met deksel ook heus kan roken en dat ik dat eerst maar eens wat vaker moest gaan doen. Dat doe ik tot nu toe nog niet, maar de rookton is er ook nog niet! ;-)
  Ik ga er binnenkort toch maar eens mee experimenteren, als ik jullie enthousiaste verhalen zo lees.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>