Archief: maart 2011

Cake pops

In het overzicht van nieuwe kookboeken over het decoreren van taarten, cupcakes en koekjes kan ook Cake Pops niet ontbreken. In Cake pops  begin je wel met het bakken van een cake, maar deze verfrommel je daarna in kleine stukjes die je gebruikt om een soort cakelollies van te maken. Origineel idee.

Angie Dudley, onder de internationaal geörienteerde bakbloggers beter bekend als Bakerella, zag haar eerste cake pop op een feestje en is daarna zelf aan het experimenteren geslagen. Lees verder

Mooi bakken

Het decoreren van taarten, cupcakes of koekjes, het kan met marspein of rolfondant, zoals ik eerder deze week liet zien, maar ook zijn er andere manieren om je gebak zo mooi mogelijk te presenteren.
En Fiona Cairns weet dat, ze mag niet voor niets de weddingcake van William en Kate maken. Het recept daarvoor staat niet in haar kookboek Mooi bakken, maar wel genoeg andere inspiratie.

Lees verder

Recept sinaasappeltaart

Dé taart van dit voorjaar, de bruilofststaart van prins William en zijn Kate, zal worden gemaakt door Fiona Cairns.De taart zal gemaakt worden van een traditionele fruitcake en zal uit meerdere lagen bestaan. In dit filmpje hieronder legt Fiona Cairns zelf uit wat ze precies gaat maken. Leuk is dat ze de taart zal versieren met allerlei bloemen en vruchten met een speciale betekenis.

Helaas staat dit recept natuurlijk niet in haar kookboek, Mooi bakken, dat onlangs verscheen (straks mijn recensie). Daarom bakken wij een taart die tegenwicht zal bieden aan de regen van vandaag. Een sinaasappeltaart met een frisse glazuurlaag. Niet moeilijk om te maken, en mij lijkt ie heerlijk!    

Lees verder

Over de granaatappel

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg), daarom nu aandacht voor de granaatappel.

Mariëlla proefde deze week granaatappelwijn. Dat bracht mij op het  idee om eens wat meer te vertellen over deze bijzondere vrucht. Want die zal niet iedereen kennen. En ik vertel je het maar gelijk; de rode bol met dat grappige puntje bovenop is een heerlijke vrucht. Je pelt ‘m open en allerlei kleine helderrode pitjes komen er uit. Ze zijn er van zoet tot zuur.

En deze vrucht zit daarnaast ook nog eens vol symboliek. Lees verder

Italiaans brood, recept Focaccia

Zelf brood bakken, op één of andere manier lukt het mij maar niet, de broodbakcursus bij Levine ten spijt. En als ik door het kookboek Italiaans brood blader, vind ik dat alleen maar nog vervelender.
Het Toscaanse brood met salie en olijfolie lijkt me heerlijk, de walnotenbroodjes met peterselie superleuk om eens op tafel te zetten, en de talloze varianten op de focaccia zou ik ook graag eens maken. Misschien moet ik eens beginnen bij de rubriek ‘koekjes’, waarin onder ander het recept voor grissini (broodstengels) staat, want ik vrees dat het met de zoete broden ook zal gaan als met mijn gewone broden: die mislukken.

Maar eens moet het lukken – je ziet ik blijf optimistisch-, daarom het basisrecept voor Focaccia. In het kookboek volgen er dan nog een paar variaties, maar dit vind ik voorlopig al spannend genoeg .  Lees verder

En Bouillon is gewonnen door..

Voor degenen die net ischakelen: nee, ik ga geen pan soep weggeven. Maar een leuk, eigenwijs culinair magazine dat de naam Bouillon draagt. In Bouillon! magazine verschijnen smaakvolle eetverhalen, waarvan het water je in de mond loopt, of je de schrijver van het verhaal ter plekke zou willen vervangen. Gewoon, verhalen over bijzondere ingrediënten, over bekende en minder bekende koks, over mooie marktjes, over de geschiedenis van bijzondere gerechten, of waarover culinaire schrijvers maar willen schrijven.

En ik mocht een exemplaar van Bouillon! magazine wegggeven. Lees verder

Zelf taarten, cupcakes en koekjes versieren

Ik herinner me nog van de kinderfeestjes van vroeger dat we een plakje cake kregen, een dot slagroom en dat de tafel vol stond met allerlei snoepgoed. Het was dus de bedoeling om dat plakje cake zo mooi mogelijk te versieren. Jarenlang hoorde ik er niets meer over, tot een jaar of wat geleden.

En afgemeten aan het aantal kookboeken dat over dit onderwerp verschijnt is het reuzehot: zelf je taarten, cupcakes of koekjes versieren. En nu liggen er weer twee nieuwe kookboeken waarin alle ins en outs uitlegd worden naast me. Lees verder

Recept Crème brûlée

Een zoete week houden we hier op koken.blog.nl. Deze is gister al ingeleid met in de Lekker adresje-rubriek en ik ga me de rest van deze week door een enorme stapel zoete kookboeken worstelen. Basic Patisserie bespreek ik daarom noodgedwongen kort en snel, maar doe ik daarmee niet genoeg eer aan.

Want zoals in de inleiding staat, met wat boter, suiker, eieren en bloem maak je de lekkerste desserts. En taarten, en koekjes, en gebakjes. In dit kookboek staan alle 150 pagina’s vol met lekkere zoetigheid, zoals je deze bij de banketbakker kunt kopen. Met duidelijke voorbeeldfoto’s, talloze basisrecepten, uitleg over het maken van decoraties en tips voor variaties op het recept. Lees verder

Fabulous Food Festival 2011

Culinair en duurzaam gaan hand in hand, dat zal het Fabulous Food Festival in mei weer voor de tweede keer bewijzen. Want waarom zou het niet kunnen? Met een goed geweten genieten van lekker eten en drinken? Ga het zelf ervaren in Haarlem.

Wat is het Fabulous Food Festival?  Lees verder

Culinaire cadeautjes

Lekker koken is vooral leuk als je er ook anderen mee kunt verwennen, dat zijn jullie toch wel met me eens? En is dat dan geen leuk idee om anderen dat lekkers cadeau te geven? Het kookboek Culinaire cadeautjes biedt daarvoor genoeg inspiratie.

En als je denkt dat het dan moet blijven bij een potje jam met een strik eromheen, dan heb je het mis. Lees verder

De Case Steamer

Iedere vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag bespreek ik de Case Steamer van het merk Lékué.

Ik had dit flexibele pakketje van siliconen al eens in een kookwinkel zien liggen en was er erg nieuwsgierig naar. Het zijn een soort bakjes in frisse kleuren met de naam Case Steamer. Dat verklapt al een beetje hoe het werkt.

Ik mocht er één uitproberen voor deze rubriek. Lees verder

Nationale pannenkoekendag 2011

Pannenkoekendag! Deze feestdag ontstond omdat er restjes opgemaakt moesten worden.  Aswoensdag, de internationale pannenkoekendag, was de eerste dag van de Christelijke vastenperiode. Dat betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. En omdat het zonde was om die ingrediënten weg te gooien, werden daar op die dag pannenkoeken van gebakken. En die traditie duurt nog altijd voort in landen als Engeland, Ierland en Australië.

Nederland heeft nu ook een nationale pannenkoekendag. En die is vandaag.  Lees verder

Recept American Pancakes

Het is Nationale pannenkoekendag (straks vertel ik daar wel iets meer over), en een recept voor pannenkoeken heb ik al eens gegeven. Maar die kleine dikke, maar toch luchtige, American pancakes kwamen hier nog nooit voorbij.

Het recept haal ik uit een nieuw kookboek, Culinaire cadeautjes, dat je laat zien hoe je de lekkerste verrassingen zelf maakt èn op een leuke manier inpakt. De American pancakes ga je dan niet zelf bakken, maar je geeft de ingrediënten leuk verpakt cadeau, met een zelfgemaakte prinses bijvoorbeeld (hoe je die maakt, staat in het kookboek!). En vergeet niet het recept erbij te geven, of verwijs naar deze pagina, want het recept staat ook hieronder.   Lees verder

Dinerdiva in de city – My life is sweet kookboek 2

Nadat je als voormalige keukenmeid tot een ware dinerdiva bent gepromoveerd, wordt het tijd om eens over de grens te gaan kijken. Nederland is leuk, dat geef ik direct toe, maar in het buitenland lijkt ‘het’ toch vaak te gebeuren. En dus laat de jonge bedenkster van My life is Sweet, Jill Schirnhofer, haar fans nu kennismaken met de hipste steden van de wereld.

Parijs, Wenen, Rome, Londen, Marrakech, Rio en New York, als beetje dinerdiva weet je hoe je daar het lekkerste eet. Lees verder