Recept Bloemkool met ansjovis

geheugen van nederlandHiernaast zie je een prentbriefkaart die laat zien hoe de vissers de gevangen ansjovis uit hun netten halen. Het plaatje kan je in groter formaat zien op de website Geheugen van Nederland door op het plaatje te klikken.

Vandaag gaan we met ingeblikte ansjovis aan de slag. En deze combineren we met een in heel Nederland bekende groente: bloemkool.

Het recept staat op de website van Esther Westerveld, die er een dagtaak aan heeft om Afrikaanse recepten online te zetten. Altijd keurig met bronvermelding, waardoor we weten dat zij dit recept vond in het boek Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika, van Wiebe Andringa.

De bloemkool verdeel je in roosjes en kook je gaar. In het recept staat dat je de bloemkool ca 15 minuten moet koken, waarna deze nog eens 10 minuten in de saus verder gaart. Ik zou er voor kiezen om de bloemkool maar 10 minuten te koken en dan evt de tijd dat hij verder gaart in de saus wat verlengen tot de bloemkool de gewenste gaarheid heeft. De één houdt nu eenmaal van zachtere groenten dan de ander.
In de tijd dat je de bloemkool kookt, maak je een mengsel van harissa (een scherp Marokkaans pepermengsel), knoflook, citroensap, anjovis en karwijzaad. De juiste verhoudingen vind je in de oorspronkelijke beschrijving van het recept. Ik zou het mengsel wel eerst proeven voordat je ze aan de bloemkool toevoegd, het kan erg scherp zijn.

Nog een tip tot slot: ik zou de aardappel weglaten en er couscous en merguez-worstjes bij eten.

Deze week gaan we op koken.blog aan de ansjovis, vers, bevroren of uit blik aan de slag. Kan je bij je visboer niet aan verse ansjovis komen, kijk dan eens in de diepvriezer van je visboer of je 'Turkse' groenteboer. Grote kans dat ze daar in liggen. En een verse ansjovis die bak je en leg je in deze heerlijke groene kruidenpesto of je maakt ze zelf in om ze in deze snelle en makkelijke pasta te verwerken of om er deze salade met geroosterde paprika van te maken.

Lees ook:Recept Ingelegde ansjovis
Lees ook:Recept Gekruide Indonesische bloemkool
Lees ook:Recept Ansjovis met een groene kruidenpesto
Lees ook:Recept Salade van geroosterde paprika met ansjovis
Lees ook:Recept Spaghetti met ansjovis, tomaat en rucola

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>