Tapas 2.0

Je hebt tapasboeken, en je hebt tapasboeken. En je hebt Tapas 2.0 van Paco Roncero. Deze Spaanse chef tilt de gewone huis-tuin-en-keukentapas naar een hoger niveau. 
   

 

En dat is ook niet zo gek, als je je bedenkt dat Paco Roncero met zijn restaurant La Terraza de Casino in Madrid twee Michelinsterren heeft. (In tegenstelling tot de drie waar Ferran Adria in zijn voorwoord het over heeft.) De tussen haken genoemde Ferran Adria heeft overigens ook nog ergens enige bemoeienis met de keuken. Je snapt al welke kant het opgaat met de gerechten.

Prachtig
Al bladerend in dit kookboek zie je het al direct. De gerechten liggen niet op die karakteristieke bruine aardenwerken bordjes. De meeste gerechten zijn tegen een gitzwarte achtergrond gefotografeerd. De ingrediënten van de bekende tapasgerechten worden los van elkaar gepresenteerd of juist op heel eigen wijze. De hot dog bestaat niet uit een broodje met een worstje ertussen. En direct valt ook op dat de tapas internationale allure hebben. Kijk maar naar de hotdog, maar ook ravioli,
Handig is het overzicht dat aan het begin van ieder hoofdstuk wordt gegeven: een overzicht van de gerechten, met de belangrijkste technieken en sterren voor de moeilijkheid.

Moleculair
Naast de prachtige fotografie bevat Tapas 2.0 ook veel tekst. De recepten zijn lang en bevatten – zoals in elk boek over de moleculaire keuken – ingrediënten waar je niet zo maar aan kunt komen. Denk aan de middelen om ingrediënten te binden, maar ook varkenspootjes koop je niet in de gemiddelde Nederlandse supermarkt. Het recept voor de witte aspergesoep dat ik eerder vandaag gaf, is een van de eenvoudige recepten. In maakbaarheid, maar ook in de verkrijgbaarheid van de ingrediënten.

Kortom, Tapas 2.0 biedt wat het op de kaft belooft: bijzondere, mooie, en zeer waarschijnlijk lekkere tapasgerechten, maar wel voor de meer ervaren thuiskok, met een pasje van een horecagroothandel.

.

boek: Tapas 2.0 van Paco Roncero [uitgeverij Karakter, isbn 97890452036782] – meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

 

Lees ook:Ferran Adria was in Nederland
Lees ook:Beste chef ter wereld kan hamburger McDonalds niet verbeteren
Lees ook:‘s Werelds beste restaurant El Bulli sluit toch
Lees ook:An a-MAZE-ing kookboek
Lees ook:Een dag bij elBulli

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>