An a-MAZE-ing kookboek

Er zijn dit najaar veel prachtige boeken uitgegeven, en ik heb er nu weer eentje voor je: Maze. Maze is een van de restaurants van de Gordon Ramsay-Group en de chef, Jason Atherton is een van de protogees van Gordon Ramsay. Jason Atherton heeft als chefkok van Maze, dit restaurant in korte tijd naar een Michelinster gekookt en het schijnt nu een van de hipste restaurants in Londen te zijn.

El bulli
Jason Atherton heeft niet alleen zijn opleiding bij Gordon Ramsay genoten. Hij heeft ook, als eerste Brit, een jaar in de experimentele keuken van El Bulli onder leiding van Ferran Adria gewerkt. In die keuken had hij een ervaring als Sjakie in de chocoladefabriek uit het boek van Roald Dahl, zo zegt hij zelf in het boek. De Spanjaard Ferran Adria, die op eenzame hoogte de moleculaire sterren van de hemel kookt, is dan ook gevraagd het voorwoord voor dit boek te schrijven.

Zoek de verschillen
In het boek vind je een flink aantal van de gerechten die je op de menukaart van Maze tegen kunt komen. En deze zijn onderverdeeld in twee rubrieken met korte maar krachtige namen: hartig en zoet. Het leuke van de recepten is ze per drie gegroepeerd zijn. Meestal staat er 1 ingrediënt centraal, dat in elk van de recepten terugkomt. En soms komen meerdere ingrediënten terug, zodat je kunt zien hoe je deze ingrediënten op verschillende manieren met elkaar kunt combineren. Het eerstgenoemde recept is een Maze-waardig recept, en dan volgen twee afleidingen die in moeilijkheidsgraad afnemen. Jason Atherton zou juist deze gerechten graag thuis maken. Maar ik vraag me af of deze man ooit zelf thuis kookt??
Het Maze-gerecht is bijvoorbeeld de zeeduivel met kerrie en knolselderijfrietjes, en daarachter krijg je de recepten voor een salade van bleekselderij en appel (met roquefortdressing en geroosterde walnoten) en een zeeduiveltempura met appel-witlofsalade en chili-mangorelish.

Lekker drietal
Ieder drietal recepten begint met een prachtige foto van het Maze-gerecht of het belangrijkste ingrediënt eruit.  Dan worden de drie recepten uitgebreid beschreven. Jason Atherton gebruikt hierin wel kokstaal, maar niet overdreven veel, zodat een thuiskok deze gerechten ook best zou moeten kunnen maken. De Maze-gerechten zijn het meest gecompliceerd, in die zin dat er veel handelingen verricht moeten worden. De twee andere gerechten zijn eenvoudiger in hun bereidingswijze. In kleine blokjes staat soms een persoonlijke noot van Jason Atherton, soms tips voor de vervanging van ingrediënten of tips voor de bereidingswijze.

Ik vind MAZE een prachtig boek. Mooi vormgegeven, maar dat is tegenwoordig elk kookboek, en het bevat een leuke mix aan recepten.

Maze – Jason Atherton – Tirion – isbn: 9789043911931

MazeKoop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Kerstmenu uit kookboeken
Lees ook:Gordon Ramsay opent restaurant in Zuid-Afrika
Lees ook:Recept MAZE: zeeduivel met kerrie en knolselderijfrietjes
Lees ook:El Bulli beste restaurant ter wereld, The Fat Duck tweede
Lees ook:De Wereldgerechten van Gordon Ramsay

1 Reacties // Reageer

One thought on “An a-MAZE-ing kookboek

  1. Ben Overheul

    ok

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Kerstmenu uit kookboeken | Koken

  3. Pingback: El Bulli beste restaurant, The Fat Duck tweede | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>