Rubriek: Culivaria

In deze categorie worden testjes, grappige gadgets en allerhande ‘leuke dingen’ rondom het koken besproken.

Oog in oog met de chefs van 24Kitchen

Als ‘daggast’ voelde ik me afgelopen zondag bij 24Kitchen&cottages bij De Eemhof in Zeewolde enigszins een vreemde eend in de bijt. Niet zo gek, als je bedenkt dat de rest van het gezelschap bij de workshops, kookcolleges en andere culinaire activiteiten al sinds vrijdag op de locatie was en zich volledig had ondergedompeld in dit

Lees verder...

Koken met je eigen gekweekte kruiden of groente

Ik heb totaal geen groene vingers en kruiden in een pot redden het bij mij nooit, maar toch heb ik vorig jaar een vierkante meter moestuin op mijn dakterras gezet en ben aan de slag gegaan. Het resultaat was enerzijds bevredigend (want lekker veel sla uit eigen tuin), maar anderzijds ook lachwekkend (want veel te

Lees verder...

Koken met kliekjes

Verlepte sla, een stukje overgebleven venkel, een uitgedroogde citroen, room met schimmel, een vergeten restje. Zeg eens eerlijk, hoeveel voedsel belandt bij jou niet op het bord maar in de prullenbak? Ik geef toe dat ik tot voor kort best wat voedsel verspilde. Ik kocht dan net teveel ingrediënten omdat ik bepaalde dingen niet per stuk

Lees verder...

De veelzijdigheid van de dadel

Dadels zijn populairder dan ooit in mijn omgeving. Steeds vaker verschijnen foto’s op mijn social media accounts van baksels met dadels als een van de hoofdingrediënten. En ja, zelf doe ik er ook (graag!) aan mee. De trouwe lezer van koken.blog zal zich ongetwijfeld nog mijn post bakken zonder oven herinneren over de raw appeltaart. Gezond

Lees verder...

Koninklijke tafelmanieren

Eten zonder smakken, niet naar de wc tijdens een diner en nooit praten met volle mond, die tafelmanieren hebben de meeste mensen wel geleerd. Maar als iedereen slurpt en smakt, zoals in China? Smakken koning en koningin dan mee? En als een dinergast het vingerkommetje voor drinkbeker aanziet? Hoe los je dat koninklijk op?  Om te

Lees verder...

Arm en rijk aan tafel

Twee Amerikaanse fotografen laten zien wat het verschil is tussen rijk en arm: een rijk gedekte tafel of een karig bordje soep. Een houten tafel, de helft is gedekt met een tafelkleed. Daar staan borden en schalen met heerlijkheden: kaas, sandwiches, een vol bord rijst. Dat is het menu van een welvarende Noord-Koreaan. Aan de

Lees verder...

Oproep voor basisscholen: doe mee aan de Very Vega Christmas Challenge

Ben jij een lekkerbek? Eet je alles, maar denk je ook aan het milieu? Wil je wel eens iets anders eten op het kerstdiner dan worstenbroodjes? Doe dan met je klas mee aan de Very Vega Christmas Challenge! Het kerstdiner is op veel basisscholen een populaire traditie. Kinderen en hun ouders worden gevraagd om  thuis iets

Lees verder...

Niks zo Hollands als cookie

Wist je dat het Engelse woord ‘cookie’ afstamt van ons Nederlandse koekje? Nederlanders die in de zeventiende eeuw naar de Verenigde Staten emigreerden, namen de oude recepten van huis mee. Koekjes stammen uit Perzië, staat op Wikipedia. In zevenhonderd jaar voor Christus kwamen de eerste koekjes daar uit de oven. De Perzische keuken gebruikte toen

Lees verder...

Ken je klassiekers: pastaquiz

Hoeveel verschillende soorten pasta bestaan er eigenlijk? Genoeg in ieder geval om in een leuk quizje je kennis hierover te testen. Culinair journalist Joël Broekaert schreef er onlangs al over in zijn NRC-column. Hoe werkt het? Iedere keer verschijnt er een een naam van een pastasoort of een componist in beeld. Aan jou de lastige taak

Lees verder...

Interview paddenstoelkenner Edwin Florès

Hij duikt regelmatig de bossen, lanen en graslanden in om alles wat eetbaar is uit de natuur te plukken. Hij is de schrijver van het ‘Wildplukboek‘ en het ‘paddenstoelenboek‘ waar we op Koken.blog.nl al eerder enthousiast over schreven. Natuurlijk zijn de redactieleden van Koken.blog.nl ook al eens met hem meegegaan op een ‘hunt’ in de

Lees verder...

Op truffeljacht in Italië

Ik ben zo’n persoon die altijd alles zelf geprobeerd wil hebben. Gewoon om te weten hoe iets in elkaar steekt, maar ook omdat ik er van hou om een beetje op avontuur te gaan. Ik had her en der al gehoord dat je in Italië truffel kon jagen en dat klonk me wel spannend in

Lees verder...

Truffel, een delicate en kostbare zwam

Mijn eerste kennismaking met truffel was jaren geleden in Toscane, toen ik met open raam door de heuvels van de Chianti reed. Wat rook het toch eigenaardig in dat lieflijke landschap. Het was geen kerosine, maar zouden ze misschien speciale mest gebruiken op het land? Vreemd vond ik het, want het was een zonnige, warme dag

Lees verder...

Wat eten we vandaag?

Het is vast een van de meest gestelde vragen in menig huishouden: wat eten we vandaag? Ook degene die ‘m gesteld krijgt, zal zich regelmatig achter de oren krabben en de vraag zacht voor zich uit mompelen ter voorbereiding op het antwoord.  Tenzij je voor iedere dag van de week een vast gerecht hebt, dan

Lees verder...

Wat is de toekomst van ons eten?

Afgelopen maandagavond moest je je als foodie kunnen opsplitsen als je wilde weten waar het met ons eten naartoe zou gaan. In Amsterdam gaf de Amerikaan Michael Pollan een lezing ter viering van zijn Een pleidooi voor echt koken en in Eindhoven vond de Foodhack plaats.  Het pleidooi van Michael Pollan zullen we in zijn boek

Lees verder...

Wordt een Boerenfluitje Luitje

Drie jaar geleden begon ze als hobby te twitteren over boeren en ons eten. Onder het pseudoniem @Boerenfluitjes vraagt Ester van Aalst boeren, telers, fokkers en andere mensen die betrokken zijn bij ons eten het hemd van het lijf. En hun antwoorden retweet ze weer door aan haar gewone burgervolgers. Nu is ze bijna 50.000 tweets verder

Lees verder...