Wordt een Boerenfluitje Luitje

Drie jaar geleden begon ze als hobby te twitteren over boeren en ons eten. Onder het pseudoniem @Boerenfluitjes vraagt Ester van Aalst boeren, telers, fokkers en andere mensen die betrokken zijn bij ons eten het hemd van het lijf. En hun antwoorden retweet ze weer door aan haar gewone burgervolgers.

Nu is ze bijna 50.000 tweets verder en breidt ze haar activiteiten uit met de Boerenfluitjesstichting en het Boerenfluitjesblad. Deze worden op 2 juni in het Sonsbeekpark in Arnhem gepresenteerd. Tijd om Ester eens een paar vragen te stellen.
   

 

Ester van Aalst

Ester, wie ben je eigenlijk? 
Ik ben een nieuwsgierig stadsmens en gek op verhalen van bevlogen mensen. Ik heb met mijn man 20 jaar een ambachtelijke brood en banketbakkerij gehad, Bakkerij van Aalst in Gouda. Familie bedrijf vanaf 1928, wij moesten de deur helaas dicht doen.

Waar komt die nieuwsgierigheid naar ons eten vandaan?
Ik heb altijd wat met food gehad, vooral de bereiding op het niveau MKB (midden- en kleinbedrijf) vind ik mooi. En helemaal als de ondernemer kan vertellen waarom hij bepaalde keuzes maakt, dan hang ik aan zijn (of haar!) lippen. Met onze bakkerij probeerden we dat ook zo veel mogelijk te doen; verhalen vertellen. Grotere bedrijven vind ik ook spannend, maar werken heel anders, dat maakt me ook nieuwsgierig.

En waarom ben je deze nieuwsgierigheid via twitter gaan bevredigen?  
Nadat de bakkerij sloot, wilde ik verkooptrainingen gaan geven aan boeren en telers, omdat ik als bakkersvrouw uit ervaring weet dat het verhaal erbij de verkoop kan bevorderen. Als je het maar op de goede manier aan de klant vertelt. En dat miste ik soms op het platteland. Maarja, ik kende geen boeren.
Dus ben ik een cursus web2.0 voor plattelanders gaan volgen. Daar zaten wel boeren. En leerden we over twitter. Dat bleken de boeren toch best lastig te vinden: wat moeten we dan twitteren? Ik kon hen mijn antwoor geven en zei “als je nou gewoon doorgeeft wat je zoals doet op een dag met af en toe een foto dat zou ik best leuk vinden. Ik heb geen idee wat er op het platteland gebeurt.”

Waar koop jij je eten?  
Zo veel mogelijk bij slager bakker en groente boer, soms als ik op pad ga bij de boeren zelf, maar in mijn buurt zit helaas niet zo veel wat dat betreft. En de rest haal ik in de supermarkt.

Kan je goed koken? 
Mijn familie vind dat ik goed kan koken en ik vind het voor grote groepen ook erg leuk om te doen. Voor verjaardagen en zo. Ik vind het zelf wel meevallen sinds ik culinaire tweeps op twitter volg. Het is ook maar wat je gewend bent, denk ik dan.

Wat wil je met Boerenfluitjes naast je stichting en blad nog meer bereiken?
Met Boerenfluitjes wil ik samen met andere nieuwsgierige consumenten onze vragen over ons eten beantwoorden. Ik wil gezamenlijk op zoek naar transparantie in de voedselketen, naar het verhaal achter jouw maal, dus. Door het blad, het organiseren van evenementen en flink te blijven twitteren, facebooken, pinterest en natuurlijk via mijn site boerenfluitjes.nl, wil dat proberen te bereiken.

En daarmee heb je ook onze laatste vraag beantwoord: Hoe kunnen we je volgen?
Ja, dat kan op al die manieren die ik net noemde, ik heet overal Boerenfluitjes. De directe links staan verzameld op mijn website. Je kunt ook nog mijn stichting steunen en dan krijg je vanzelf het 4x per jaar het Boerenfluitjesblad in je digitale brievenbus.

Lees ook:Volg koken.blog.nl op twitter!
Lees ook:De lekkerste oliebol van Nederland
Lees ook:Kookboekenruil
Lees ook:Grootste biologische stadspicknick
Lees ook:Oproep: kom in actie bij een Anti-Monsanto manifestatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>