Recept Nasi Goreng met makreel

Langs de kust:Opmaak 1In het nieuwste boek Van kust tot kust van de Britse tv-kok Rick Stein kwam ik dit recept voor nasi goreng tegen. En natuurlijk werd ik nieuwsgierig naar wat een Brit maakt van dit inmiddels Neerlands nationale gerecht. In de titel van het recept valt al direct op dat hij het gerecht niet met vlees, maar met garnalen en makreel maakt. Die laatste zijn ook te vervangen door andere vissen zoals sardines, harder, snapper, brasem of zeeforel.

Ik vind het een spannende variant en het uitproberen meer dan waard! En waar ik wel benieuwd naar ben is in hoeverre dit recept afwijkt van hoe jij zelf nasi goreng maakt! Vertel het me bij de reactie-mogelijkheid onderaan het bericht. Dan vertel ik je vanavond meer over het kookboekboek Van kust tot kust.

   

NASI GORENG MET MAKREEL
Voor 4 personen
Waarschuwing: het vergt wat meer voorbereiding dan hoe we meestal de nasi zullen maken, dus plan even goed wanneer je dit gerecht gaat maken!

Ingredienten:
* 225 gr langkorrelige rijst
* 2 makrelen (schoongemaakt, vraag je visboer)
* 2 grote eieren
* zonnebloemolie om in te bakken
* 6 grote sjalotten
* 175 gr gepelde, gekookte (Noorse) garnalen
* 1 el lichte sojasaus
* stukje komkommer van 5 cm
* 4 lente-uitjes
* peper en zout
Voor de nasi gorengpasta:
* 3 el arachideolie
* 4 grote tenen knoflook
* 2 grote sjalotten
* 15 gr geroosterde gezouten pinda’s
* 6 mediumscherpe rode chilipepers
* 1 el tomatenpuree
* 1/2 tl trassi
* 1 el ketjap manis

Bereidingswijze:
Maak eerst de nasi gorengpasta door de tenen knoflook en de sjalotten grof te hakken en deze met de overige ingredienten in een keukenmachine tot een gladdee pasta te malen.
Kook de rijst in kokend gezouten water in ca 15 minuten beetgaar (neem dus geen snelkookrijst!). Giet de rijst af, spoel ‘m goed schoon en spreid de rijst uit op een blad en laat zo afkoelen.
Verhit de grill op de hoogste stand. Bestrooi de makrelen met peper en zout en leg ze op een dun met olie bestreken bakplaat. Grill de vis aan beide kanten ca 4 minuten. Laat ook afkoelen.
Klop de eieren los met wat zout en peper. Verhit wat olie in een koekenpan en maak drie omeletten die zo dun mogelijk zijn: bak ze tot het ei bovenop iets gestold is, keer dan om en bak ook de andere kant een paar seconden. Rol de omeletten op en laat ze afkoelen.
Giet een laagje van 1 cm oli in een koekenpan. Snijd de 6 sjalotten in dunne ringen en bak deze krokant op halfhoog vuur. Neem ze met een schuimspaan uit de olie en laat de gebakken uiringen uitlekken op keukenpapier.
- tot hier kan je het gerecht goed voorbereiden -
Schep 2 el van de olie waarin de sjalotten zijn gebakken in een grote wok en verhit deze tot de damp ervan af komt.
Voeg 2 el van de nasigorengpasta toe en roerbak deze 2 minuten.
Voeg de gekookte rijst toe en roerbak deze op hoog vuur ca 2 minuten tot de rijst door en door warm is.
Voeg de garnalen, gebakken uiringen, stukjes makreel en de omelet in reepjes toe en verwarm nog even.
Meng de sojasaus, komkommer en bijna alle lente-ui (in ringetjes) erdoor en strooi er ter garnering de rest van de gesneden lente-ui overheen.

Uit: Rick Stein – Van kust tot kust – Tirion – isbn 9789043912730

Lees ook:Recept Garnalenrisotto met doperwten
Lees ook:Met Rick Stein Van kust tot kust
Lees ook:Recept Ossenhaas-carpaccio met anijszwammen en sjalottenvinaigrette
Lees ook:Recept Watermeloensalade met feta en gegrilde garnalen
Lees ook:Recept Patat met cashewnoten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>