Met Rick Stein Van kust tot kust

Langs de kust:Opmaak 1Toen het boek Van kust tot kust van Rick Stein net uit kwam werd je bedolven onder de recensies en verhalen over hoe leuk deze man wel niet is. Maar daar wilde ik me niet door laten leiden bij het schrijven van deze recensie en liet het boek even liggen. Tijd om het weer eens op te pakken.

In de lange inleiding verteld Rick Stein over hoe zijn passie voor voedsel, eten en koken ontstond, in het buitenland waar de gerechten en ingredienten nieuw voor hem waren. Op zoek naar nieuwe smaken heeft hij de wereld over gereisd en dat is in zijn nieuwste kookboek goed terug te zien. Met uitzondering van Antartica en Zuid-Amerika (waarom eigenlijk niet?) lijkt hij overal te zijn geweest en in 8 hoofdstukken komen gerechten uit alle werelddelen terug.

Dicht bij huis
Het boek begint met het hoofdstuk over Groot-Brittannie en Ierland. Want pas als je verder kijkt, leer je waarderen wat je thuis hebt. En zo staan er de recepten van klassiekers die hij graag maakt in het boek. En na zijn enthousiaste betoog ben ik bijna overtuigd om binnenkort eens Met kaas gegratineerde bloemkool te maken. Maar dan wel met een goede kaas en kort gekookte bloemkool, zoals Rick Stein voorschrijft. En hoewel Rick Stein producten van eigen bodem graag promoot (zoals de kaas bij de bloemkool), komen in dit hoofdstuk ook al Noorse garnalen en Puy-linzen uit Frankrijk voorbij. Tijd om de oversteek naar West-Europa te maken. En dan vooral naar Frankrijk, het land waarin hij in zijn koken erg schatplichtig aan is. Maar de Vlamingen worden genoemd, Portugese piri piri-olie worden over de sardientjes gegoten en Spaanse saffraanrijst krijgt een plaatsje.

Rond de Middellandse Zee
Daarna steekt echt Rick Stein over naar de Middellandse Zee en het Midden-Oosten. Het gerecht zonnevisfilets met olijven, kappertjes en rozemarijn is zijn poging om deze hele regio in 1 gerecht te vangen, en het staat al 10 jaar op de kaart van zijn restaurant. Jammer dat het niet zo’n verantwoorde keuze is om deze vis te nemen. Overigens moet je nu niet de indruk krijgen dat dit een vis-kookboek is, want dat is het niet. Ook vlees en gerechten zoals moussaka en pizza krijgen een plaatsje in dit boek.

Ver weg
Voor een Brit is de stap naar India niet zo’n grote, maar naast de vele curry’s worden ook hier heel onverwachte recepten gegeven. In het hoofdstuk over het Verre Oosten komen we een bekende tegen: nasi goreng, maar dan met makreel, en met veel meer pepers klaargemaakt dan dat de gemiddelde Hollander in zijn nationale gerecht stopt. Laten we ‘m eens uitproberen. Vanuit deze regio stapt Rick Stein ove rnaar Australie en Nieuw-Zeeland waar de fushion tussen de Oosterse gerechten en onze Westerse en Mediterrane keuken is uitgevonden. En dat levert nog steeds spannende recepten op.

En weer terug in het Westen
Bijna een vreemde eend in de bijt vormt het hoofdstuk over Noord- en Midden-Amerika. Hierin staan Amerikaanse klassiekers en veel op Mexico geinspireerde gerechten. De fushion van Oosterse en Meditterane keukens die ook daar plaats vond zie je wat minder niet zo goed terug in dit korste hoofdstuk van Van kust tot kust.

Zeker een fijn boek voor de fans, maar het zal Rick Stein vanwege zijn duidelijke uitleg en enorme verscheidenheid aan smaken ook zeker nieuwe fans opleveren.

Rick Stein – Van kust tot kust – Tirion – isbn 9789043912730

Lees ook:Rick Stein ontdekt de Orient
Lees ook:Recept Nasi Goreng met makreel
Lees ook:Recept Couscous van bloemkool
Lees ook:Recept Curry van damesvingers met tomaat en venkelzaad
Lees ook:Recept Gekruide Indonesische bloemkool

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>