Het kookboek van 2012 – Jasmijn kiest voor werelds eten


Het aantal vetvlekken en post-its in mijn kookboeken is de beste indicatie of ik eerder een  mis- of een topkoop heb begaan. Ook dit jaar heeft mijn favoriet weer duidelijke sporen van verval.  Dit keer ben ik niet alleen de boosdoener. Wereldeters van Marjolein de Vlaam is namelijk het eerste kookboek dat meer werd gebruikt door mijn kinderen, dan door mijzelf. En dat is bijzonder, want het stuklezen van kookboeken is vooral mijn specialisme in huis.

Meer dan een kookboek.
Eigenlijk doet het woord ‘kookboek’ te kort aan Wereldeters. Het is ook een lees- en kijkboek. Maar vooral is het een educatief boek, over de wereld om ons heen. Door leuke weetjes te vertellen over de cultuur en eetgewoonten in tien verschillende landen krijgen kinderen interesse in buitenlandse gerechten. Het bijgevoegde receptenschriftje biedt makkelijke recepten van maaltijden die je met het gezin kan nakoken. Het geheim van dit succesvolle boek zit verstopt in de  bijbehorende eetpaspoorten. Met stickers kunnen kinderen hierin aangeven welke landen zij al ‘geproefd’ hebben. Zo gaan kinderen zelf als het ware op (culinaire) ontdekkingsreis.

Waarom mijn favoriet?
Als kookfanaat (en historica!) vind ik het belangrijk dat mijn kinderen openstaan voor de wereld om hen heen en de gerechten die daar bij horen. Mijn dochters zijn gelukkig makkelijke eters, maar het helpt altijd als je het gezelliger maakt aan tafel. Sinds Wereldeters in mijn boekenkast staat zijn de rollen omgedraaid. Het zijn nu mijn kinderen die vragen: “Mam, wanneer gaan we weer eens werelds eten?”. Tja, ik word natuurlijk intens gelukkig zodra ik ze dat hoor zeggen!

Kookboek van het Jaar
Wereldeters heeft ook de harten van de vakjury van het Kookboek van het Jaar weten te veroveren en is genomineerd in de categorie Beste initiatief. Het is uiteindelijk het publiek die met hun stem de winnaar bepaalt. De uitslag wordt in januari 2013 bekend gemaakt. Kookboek van het jaar of niet, Wereldeters blijft mijn favoriet!

 

Dit is de derde bijdrage, waarin de vier culinair redacteuren van koken.blog.nl terugblikken op hun favoriete kookboek dat zij in 2012 leerden kennen. Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Home made het beste kookboek van 2010
Lees ook:Kookboek Wereldeters
Lees ook:Genomineerden Kookboek van het jaar 2010
Lees ook:Winnaars verkiezing Kookboek van het Jaar 2012 bekend!
Lees ook:De Wereldgerechten van Gordon Ramsay

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>