Kies voor chocoladeletters van de groene sint

groenesintSinterklaas is weer in het land en dat betekent tijd voor snoepgoed in allerlei soorten en maten. Van amandelstaven en borstplaat tot aan chocoladeletters. Maar denk je er wel eens bij na over hoe deze gemaakt worden? Wist je bijvoorbeeld dat veel werknemers die op cacaoplantages of als zelfstandige cacaoboer werken uitgebuit worden? Honderdduizenden mensen en hun gezinnen lijden hieronder.

Maar jij kunt er wat tegen doen! En dat kost je echt niet zo veel moeite of geld.

Koop in plaats van gewone chocoladeletters eens Groene Chocoladeletters. Deze zijn natuurlijk net zo bruin of wit als de ‘gewone’, maar wel onder betere arbeidsomstandigheden en tegen een eerlijkere prijs voor de boeren gemaakt. En daarom heeft Oxfam Novib twee jaar geleden De Groene Sint gevraagd om iedereen hierop te attenderen en te vragen of ze verantwoorde chocolade willen kopen. 85% Van alle chocoladeletters zijn ‘fout’, dat zijn maar liefst 19 miljoen letters!

Op zoek
Eerlijk duurt het langst, dus ga doe die kleine moeite en ga op zoek naar de groene letters met een duurzaamheidskeurmerk van Max Havelaar bijvoorbeeld of Tony Chocoloneley. Er zijn er al 3,5 miljoen, dus je zult ze vast kunnen vinden.
En steun de actie en wordt lid van de hyves van de Groene Sint of volg ‘m op twitter. Help alle 19 miljoen foute chocoladeletters de winkels uit!

Meer informatie op de website van de Groene Sint. Hier kan je ook het rapport met het hele verhaal lezen.

—-

Lees ook:een blog vol chocoladeletters
Lees ook:een eerlijke chocoladeletter
Lees ook:arabische chocoladeletter bij el-hema
Lees ook:Sinterklaas recept: maak je eigen chocoladeletter
Lees ook:Recept Sint-jakobsschelpen in bacon van de bbq

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Kies voor chocoladeletters van de groene sint

  1. m.Biesmans

    Ben het er ook niet mee eens maar zo ontneem je de kinderen wel hun brood.
    Zorg eerst dat deze kinderen ‘n ander alternatief hebben.

      /   Reply  / 
  2. Dhr. D.W. Kievit

    Bah, dit is vast en zeker zo’n verkooppraatje om die duurdere chocoladeletters aan de man te krijgen. Het hele leven is oneerlijk en kies daarom voor zo’n foute letter. Ik slaap er echt niet minder om. Kom nou, mij een beetje een schuldgevoel aanpraten.

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Ik denk echt dat het beste alternatief voor deze arbeiders een beter loon en betere arbeidsomstandigheden is. Dus als we allemaal vragen om eerlijke chocolade (maar hier kunnen ook tal van andere producten staan) dat dan veel ten goede zal kunnen veranderen voor hen. Kinderen horen sowieso niet te werken. Dus als hun ouders meer loon verdienen dan kunnen de kinderen gewoon naar school. Dat is het allerbeste alternatief, als je het mij vraagt.

    En Dhr Kievit, bekijkt u aub de afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde over slaafvrije chocolade eens. Misschien denkt u er dan iets anders over? (Of kijk eens hier: http://www.tonychocolonely.nl/index.php?page=1_1)

      /   Reply  / 
  4. ingrid

    Er zijn ook FAIR TRADE chocoladeletters te koop, gewoon bij de ETOS!
    En de prijs is 3 voor 5 euro, dar is ook niets mis mee. Dus zonder schuldgevoel kan je rustig deze chocoladeletters kopen en doe je ook iets goeds.

      /   Reply  / 
  5. Eric

    Wat een naief gedoe over die foute letters. Jullie hebben allemaal boter(letters) op je hoofd!! Slechte alternatieve, want zo eerlijk blijken die fair-trade letters ook niet te zijn (zie KvK). Laten we eens beginnen met de spijkerbroek, kinderarbeid. Laat de heer Dolf Jansen, met zijn irritanten praatjes, daar maar eens mee beginnen!!

      /   Reply  / 
  6. l hamers

    Een bijzonder goede actie,helaas zijn nog altijd te
    weinig mensen doordrongen van het feit hoeveel kinderleed foute chocolade veroorzaakt

      /   Reply  / 
  7. A.J. de Koning

    Nee, ik zal zeker niet meedoen aan deze drammerige actie. Een groene Sint is een bespottelijke vertoning.En ik zal chocoladeletters kopen waar ik dat zelf wil.
    Bovendien is er toch geen controle op.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>