recept amandelstaaf

Je kunt het natuurlijk ook bij een goede bakker kopen, maar zelf maken is toch altijd net even leuker. Dit jaar zijn we te laat om nog zelf amandelspijs te maken, dus dat doen we volgend jaar. Een amandelstaaf uit eigen oven, dus.

AMANDELSTAAF

ingrediënten:
1 pakje bladerdeeg (diepvries)
500 gram amandelspijs
2 eieren

en dit moet je doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Ontdooi de bladerdeeg en leg de plakjes op elkaar, rol ze uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 30 cm. Snijd de lap doormidden en leg ze met de korte kanten weer tegen elkaar. Plak ze vast met wat water.
Klop het ei los en meng het goed met de amandelspijs en rol dit uit tot een lange worst die bijna dezelfde lengte heeft als je plak deeg.
Leg de spijs op het deeg en rol het deeg voorzichtig om de spijs en plak de rand weer vast met wat water.
Leg het gevulde deeg in de vorm of letter naar keuze op de bakplaat en houd de naad aan de onderkant (anders kan deze openbarsten tijdens het bakken).
Klop het tweede ei los en bestrijk hiermee het deeg en bak de letter in 30 à 40 min af in de oven.

TiP: Het is ook lekker om wat geraspte schil van een (goed schoongeboende) citroen of sinaasappel door het spijs te mengen.

En als je toch besluit naar de bakker te lopen, let dan op hoe hij zijn product noemt. Verkoopt hij een boterletter met amandelspijs dan heb je de beste. Een banketletter met banketspijs is vaak gemaakt met bladerdeeg op basis van margarine (ipv roomboter) en het spijs is geen zuiver amandelspijs maar een mengsel met of van gemalen abrikozenpitten en witte bonen!
En warm de letter niet op in de magnetron, dan wordt de letter zacht. Stop hem 10 minuutjes in een voorverwarmde oven van 180 graden en het bladerdeeg wordt heerlijk krokant.

Een overzicht van de lekkerste Sintklaasrecepten op koken.blog vind je hier.

Lees ook:Recept Sperziebonentaart
Lees ook:Recepten Sinterklaas
Lees ook:Recept Tarte Tatin
Lees ook:Recept Speculaastaart
Lees ook:Recept Omgekeerde mini-uientaartjes

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “recept amandelstaaf

  1. Pingback: recept borstplaat | Koken

  2. Pingback: recept bisschopswijn | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>