Verticale boerderij midden in de stad

verticale boerderijHet klinkt erg futuristisch, maar met de steeds hoger wordende grondprijzen wordt het wellicht eens werkelijkheid: een verticale boerderij waar zowel groenten worden verbouwd als dieren worden gehouden midden in de stad. De Amerikaanse microbioloog Dickson Despommier bedacht dat op deze manier 50.000 mensen van voedsel kunnen worden voorzien. Het mooie aan het plan is dat de hele voedselketen gesloten kan blijven: de afval uit de tuinbouw kan als voeding voor de dieren dien en hun uitwerpselen levert weer nitraat voor het bemesten van de aarde.

Despommier ziet het helemaal voor zich. In torens van 30 verdiepingen zou de hele voedselproductie ondergebracht kunnen worden en bijna zelfvoorzienend zijn. De transportkosten zullen minimaal zijn, omdat deze boederijflats zoveel mogelijk in het centrum van de steden moeten worden geplaatst. Een tweede voordeel is dat de stedelingen weer meer inzicht krijgen in waar hun voedsel vandaan komt, zonder dat daar een kinderserie voor gemaakt hoeft te worden.
Overigens schijnen deze plannen te lijken op een oud idee van het Nederlandse architectenbureau MVRDV dat een paar jaar geleden 50 torens van 600 meter hoogte bedacht om de complete Nederlandse varkenspopulatie in onder te brengen.

bron: Cobouw, foto: the vertical farm

Lees ook:Foodprint Filmfestival
Lees ook:Klimaatvriendelijk eten, hoe doe je dat?
Lees ook:Waar komt jouw ei vandaan?
Lees ook:Kost
Lees ook:fastfood-fight

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>