Waar komt jouw ei vandaan?

Naar aanleiding van het berichtje dat in één van de restaurants van Jamie Oliver geen eieren uit diervriendelijke houderijen op tafel kwamen, maar uit legbatterijen, hier een korte uitleg over hoe je zelf kunt zien waar jouw eieren vandaan komen.

Als je zelf wilt weten in welk soort omgeving je eieren gelegd worden, moet je op het stempel kijken dat op ieder ei staat. Daarop staat een code. Het begincijfer van de code geeft in welk soort houderij het ei gelegd is, de letters verklappen in welk land deze houderij stond en het laatste getal is de code voor de producent. De codes voor de houderij betekenen:
0 = biologisch ei
1 = vrije uitloop
2 = scharrel
3 = kooi

Natuurlijk kan je dit alleen zien op eieren in de schaal. Krijg je in een restaurant een ei geserveerd en wil je weten waar deze vandaan komt, dan moet je de kok eens vragen of hij je één van zijn eieren wilt laten zien. Net zoals de man deed die het 'eierenschandaal' rondom Jamie Oliver in gang zette. Hij ontdekte dat de eieren die in Fifteen gebruikt werden niet diervriendelijk waren gelegd, maar – tegen de regels van Jamie Oliver in – uit de legbatterij kwamen. De reden dat dit een schandaal werd, is dat Jamie Oliver enige dagen daarvoor liet zien hoe we in onze maatschappij met dieren om gaan (zie hier).

info: ei-code, foto: Blij met een ei

update: als je je eieren bij Super de Boer koopt, kan je zelfs de hele code op je ei ontcijferen, tot aan het bedrijf waar het ei gelegd is aan toe. Hier meer info.

Lees ook:Vind de kraamboerderij van je ei
Lees ook:Jamie Oliver ‘twitcht’
Lees ook:Hier komt je kaas vandaan!
Lees ook:Jamie Oliver doodt kuikens op tv (filmpje)
Lees ook:Test je kennis van eieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>