Koulibiac voor op de paastafel (Stéphane Reynaud)

Een van mijn favoriete schrijvers, Stéphane Reynaud, heeft weer een kookboek geschreven. Deze Fransman die eigenaar is van een restaurant in Montreuil in Frankrijk en ook slagerszoon is, kende ik van het boek ‘Van het varken’. Daarin beschrijft hij alles over het varken van zijn liefde voor deze dieren tot en met de slacht en de Franse recepten voor het bereiden van de diverse onderdelen van het varken. Zijn zojuist verschenen boek heeft de titel ‘Pastei & Paté’ en bevat veel originele en typische Franse recepten voor hartige en zoete pate en pasteigerechten.  Denk aan pasteitjes uit Nimes, tourte met konijn en prei, bladerdeeg met schelpdieren, croute met morieljes, amandeltaart met fruit en kersenpasteitjes. Ik kwam ook het tradionele russische gerecht ‘Koulibiac’ tegen en vond dat dit gerecht ook op de paastafel niet zou misstaan. Hieronder het recept.

Koulibiac van Stephane Reynaud
voor 6 personen
voorbereiden 45 minuten
bakken 45 minuten

ingrediënten
5 eieren
4 uien
50 gram boter
150 gram basmatirijst
3 dl groentebouillon
500 gram verse zalm
1 eetlepel olijfolie
1 bosje dilel
150 gram witte champignons
sap van 1 citroen
500 gram briseerdeeg (van banketbakker of koelvak supermarkt)
3 eetlepel crème fraîche
zout en peper

De vulling. Kook 4 eieren 10 minuten in kokend water met zout. Laat ze schrikken en pel ze. Houd ze apart. Pel de uien en snijd ze fijn. Smoor ze in een ovenschaal met de boter. Voeg de rijst toe en laat de korrels glazig worden. Giet de bouillon erbij en leg er een stuk bakpapier op waarin u in het midden een gat hebt gemaakt. Zet het geheel 20 minuten in de tot 180 graden Celsius verhitte oven. Leg de zalm met het vel omlaag op een stuk bakpapier. Bestrijk met met de olie en zet hem 8 minuten in de oven van 200 graden Celsius. Pluk de dillenaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Snijd ook de champignons fijn en roer het citroensap erdoor. Haal de zalm los met een vork, roer hem door de rijst, voeg de dille toe en laat afkoelen. Roer de crème fraîche en de champignons door de rijst en breng op smaak met zout en peper.

Samenstellen en bakken.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Rol eenderde van het deeg uit tot een rechthoek en leg hem op de bakplaat. Verdeel er tweederde van de vulling over maar laat rondom een rand van 1 cm vrij. Leg er een aangesloten rij eieren op en bedek ze met de rest van de vulling. Bestrijk de deegrand met het laatste, losgeroerde ei. Rol de rest van het deeg rechthoekig uit en leg het over de vulling. Sluit de twee lappen deeg hermetisch door de randen samen dicht te knijpen, versier de afsnijdsels en ze de koulibiac 45 minuten in de tot 180 graden Celsius verhitte oven.

uit het  boek: Pastei & Paté
uitgeverij: Fontaine uitgevers, meer informatie op eigen site
isbn: 9 7890059 565098
prijs: 27,95

 

- Meer lekkere boeken vind je in onze rubriek Kookboeken

————-

Lees ook:Pepernoten recept
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Recept: Makkelijke Bietenpizza
Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>