Recept olijvensoep

Het was één van de recepten die opviel, in het kookboek Extra vergine. En omdat ik dat bij mijn recensie opschreef, kwam de vraag voor het recept. Hier is ie dan!

Door de sterke smaken (en houdbare producten) lijkt het me echt een lekkere herfstsoep. Wie probeert ‘m uit en vertelt hieronder hoe deze soep van olijven smaakte?
 

OLIJVENSOEP
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 250 gr groene Spaanse olijven (op water)
* 2 el olijfolie (om te bakken)
* 100 gr sjalotjes
* 4 teentjes knoflook
* 1 liter water
* 1/2 groentenbouillontablet
* 1 el citroentijm  - of gebruik gewone tijm
* 1 laurierblad
* stukje citroenschil
* peper
* 200 ml room

Garnering:
* 2 el tapenade van zwarte olijven
* 2 el extra vergine olie
* 1 el verse basilicum

Bereidingswijze:
Laat de olijven uitlekken.
Snipper de sjalot en bak ze even aan in de olijfolie. Bak op het laatst de gesnipperde/geperste knoflook mee.
Voeg olijven, water, bouillonblokje, citroentijm, laurierblad, stukje citroenschil en peper toe en laat op laag vuur een half uurtje sudderen.
Verwijder tijm, laurierblad, citroenschil en pureer de soep (van het vuur af).
Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.
Meng intussen de tapenade, olie en gehakte basilicum.
Schenk de soep in vier ondiepe borden en garneer met het basilicum-tapenademengsel.

.

Uit het boek: Extra vergine van Erik Spaans & Jolande Burg [uitgeverij Karakter, isbn: 9789045203768] – Meer recepten vind je in de rubriek Recepten.

Lees ook:Recept Soep van aardperen, met tapenade
Lees ook:Recept Tapenade met olijven
Lees ook:Recept Soep Pistou
Lees ook:Recept: Mama’s tomatensoep
Lees ook:Recept: pasta met boerenkoolpesto

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recept olijvensoep

  1. Herna

    Natuurlijk ga ik de soep maken! Lijkt me niet erg moeilijk. Ik moet alleen een alternatief vinden voor de sjalotjes. Die hebben we hier niet. Suggesties?

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Ui! Misschien wat verschillende soorten gemengd. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ik ga ‘m zelf binnenkort ook eens maken, denk ik. Alleen dan misschien niet perse met Spaanse olijven…

      /   Reply  / 
  3. Herna

    Bedankt, je hoort het wel als ik de soep gemaakt heb. Ben heel benieuwd welke smaak de soep zal hebben!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>