Recept Stamppot zuurkool

Mijn meest favoriete stamppot is die met zuurkool. Hiervoor laat ik de zuurkool altijd minimaal een half uurtje stoven in wat witte wijn met wat kruiden. En dat stamp ik dan weer door aardappels. Heerlijk! En zuurkool is ook nog eens gezond, omdat het veel vitamine C bevat!

Wist je trouwens dat zuurkool eigenlijk gewoon witte kool is die door er zout aan toe te voegen in wat wij zuurkool noemen wordt omgezet? Dat kan doordat op de bladeren van witte kool van nature melkzuurbacterien zitten. Deze bacterien zorgen kort gezegd ervoor dat de kool kan gisten. Hiervoor moet je wel wat zout aan de kool toevoegen en het proces zich in zuurstofvrije omgeving laten voltrekken (lees hier meer over dit proces). Dit proces zou als eerste in Noord China zijn ontdekt.

STAMPPOT ZUURKOOL
Basisrecept voor 4 personen

Ingredienten:
* 250 gr zuurkool, het liefste uit het vat
* 2 uitjes
* 1 teen knoflook
* 1 kg aardappelen
* flinke scheut witte wijn (ca 2 dl)
* 2 dl melk
* 1 flinke klont boter
* 1 laurierblad
* 3 jeneverbessen
* 2 peperkorrels
* peper en zout

Bereidingswijze:
Snipper de ui en bak deze tot ze glazig ziet op laag vuur in een klont boter. Voeg de gehakte knoflook toe en bak deze kort mee.
Laat de zuurkool uitlekken (vang naar wens het vocht op) en doe de zuurkool bij de ui.
Blus af met de wijn, voeg de (gekneusde) kruiden toe en laat de zuurkool op laag vuur met de deksel op de pan een half uurtje stoven.
Schil intussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een andere pan en gaar de aardappelen in ca 20 minuten met de deksel op de pan.
Verwarm de melk in een pannetje en doe hierin ook de boter in stukjes.
Prik met een mes in de aardappels en als ze zacht zijn, giet je het overtollige water af.
Verwijder het laurierblaadje en stamp de zuurkool en de aardappels door elkaar en meng de warme melk en de boter erdoor.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat

Lekker met een rookworst (het liefste van een echte slager!),.

TiP: Kook de aardappels en de zuurkool nooit in dezelfde pan, dan worden de aardappels veel minder snel gaar.

Variatie: Lekker is het ook om wat gehakt met peper en zout rul te bakken, dit in een ovenschaal te doen, daarop een laag met (ongemengde) zuurkool te doen. Dek af met de aardappelpuree. Doe daarop nog wat geraspte kaas en laat de kaas in de oven smelten.

Lees ook:Recept Zuurkoolschotel met pompoen
Lees ook:Recept – Gebakken snoekbaarsfilets met zuurkool met mosterdsaus
Lees ook:Recept aardappel-gehaktschotel
Lees ook:Recept Boerenkool stamppot
Lees ook:Recept Zeeduivel met spek en zuurkool

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>