Recept Amandelsoufflé met abrikozen

Je kent ze wel, die kleine stoofpotjes die in het kookprogramma Wie is de chef? worden gebruikt om de chef te vinden. In iedere kookwinkel kan je ze wel kopen. Ik heb er vaak genoeg mee in mijn handen gestaan, want ze zijn superschattig. Maar ja, wat doe je ermee?

 Je kunt er bijvoorbeeld kleine eenpersoonssouffleetjes mee maken. Dit recept komt uit het kookboek Mini-stoofpotjes, dat vol staat met recepten om in die kleine mini-stoofpannetjes. En dan blijft het niet bij alleen maar stoofschoteltjes. Nee, de kleine pannetjes zijn multifunctioneel, als je dit kookboek mag geloven.   

AMANDELSOUFFLÉ MET ABRIKOZEN
Voor 6-8 personen

Ingrediënten:
* 150 gr boter + 70 gr extra om in te vetten
* 130 gr gemalen amandelen (of amandelpoeder)
* 125 gr poedersuiker
* 45 gr bloem
* 8 eiwitten
* 200 gr abrikozen
* 100 gr fijne kristalsuiker + 70 gr extra

Bereidingswijze:
Smelt in een steelpan 150 gram boter en laat deze iets verkleuren tot ze lichtbruin ziet. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Roer de gemalen amendelen, poedersuiker en bloem door elkaar in een kom. Roer er geleidelijk 4 eiwitten door, en blijf intussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Schenk de afgekoelde boter erbij en roer goed door.
Snijd de abrikozen in stukjes en meng ze door het amandelmengsel. Zet het beslag tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrijk de potjes met de 70 gr boter en strooi de 70 gram kristalsuiker erin en draai de potjes rond om de suiker goed te verdelen over de wanden en bodem. Zet ze in de koelkast om de boter hard te laten worden.
Klop met een garde de overgebleven 4 eiwitten stijf, strooi de 100 gr kristalsuiker erbij en klop nog zeker 2 minuten goed door.
Roer een derde van het abrikozenbeslag door de stijve eiwitten erdoor met een garde. Voeg dan de rest toe, maar sla dit voorzichtig met een spatel door de eiwitten, zodat deze hun luchtigheid behouden.
Vul de stoofpotjes tot de rand met het mengsel en strijk de bovenkant glad. Zorg dat de randen van de potjes schoon zijn, zodat de souffleetjes mooi kunnen rijzen.
Bak de souffleétjes ongeveer 20 minuten in de oven.
Serveer ze warm.

Uit het boek: Mini-stoofpotjes – José Maréchal – Terra – isbn: 9789089892348 – te koop bij bruna
Meer lekkere recepten vind je in de rubriek recepten.

Lees ook:Kookboek Mini-stoofpotjes
Lees ook:Recept: gigagezonde groentekroketjes
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Tartelettes met mangocurd en frambozen
Lees ook:Recept Clafoutis van rood fruit

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Amandelsoufflé met abrikozen

  1. Pingback: Kookboek Mini-stoofpotjes | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>