Recept Gevulde kastanjepannenkoekjes met paddestoelen

Deze hele week geef ik je nog wat lekkere suggesties voor het kerstmenu op basis van ingredienten die nu in het seizoen zijn. Nog spannender wordt het als je deze ingredienten ook nog eens zelf uit de natuur haalt. Dan ben je echt afhankelijk van wat Moeder Aarde nu te bieden heeft. Al is het wel een beetje vreemd om daar nu over te beginnen, nu alles onder een dik pak sneeuw bedekt ligt. Maar dat kon ik ook niet voorspellen toen ik de bespreking van dit kookboek voor deze week liet liggen.

En dat zelf uit de natuur halen, dat staat centraal in het kookboek Bos op je bord. Hierin geeft Ria Loohuizen allerlei tips over het zelf plukken van paddestoelen en hoe je deze het lekkerste kunt verwerken. In dit recept gebruikt ze sponszwam, maar die verkoopt je groenteboer vast niet. Cantharellen, morieljes in de zomer of eekhoontjesbrood zijn leuke vervangers.

GEVULDE KASTANJECREPES MET SPONSZWAM MET WIJN-KAASSAUS

Ingredienten:
Voor de crepes:
* 150 gr kastanjemeel
* 150 gr bloem
* 3 eieren
* mespuntje suiker
* 7,5 dl tot 1 liter melk
* 4 gesmolten boter
* 1 tl herbes de Provence
* zonnebloem- of pindaolie
Voor de vulling:
* 350 gr sponszwam, of andere paddestoelen
* 4 el pijnboompitten
* 500 gr spinazie
* 2 el rozijnen
Voor de wijn-kaassaus:
* 1/3 kopje witte vermouth
* 2 el maizena, opgelost in 2 el melk
* 1,5 kopje room
* mespuntje zout, peper
* 1/2 kopje gruyerekaas

Bereidingswijze:
Maak het beslag:
doe beide soorten meel in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek hierboven de eieren. Voeg zout, kruiden en suiker toe en klop met vork of garde beetje bij beetje de melk erdoor tot een mooi beslag. Roer de gesmolten boter erdoor en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Maak intussen de vulling: Was de spinazie en doe de spinazie met het aanhangend water in een grote pan. Zet het vuur aan en laat de spinazie zo slinken (af en toe even omroeren).
Spoel de spinazie onder koud water goed af en laat ‘m uitlekken. Knijp de spinazie goed uit.
Breek de sponszwam in grove stukken en kook ze kort, ca 3 min, en laat ‘m goed uitlekken. Andere paddestoelen zijn lekker om even te bakken.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze een mooi kleurtje hebben.
Meng de paddestoelen met de spinazie, de rozijnen en de geroosterde pijnboompitten, en breng op smaak met peper en zout.
Maak de saus: Doe de vermouth in een steelpannetje en kook het in tot je nog ca 1/3 overhoudt. Neem de pan van het vuur en meng de aangemaakte maizena erdoor.
Roer de room erdoor en de peper en zout. Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf roeren tot de saus begint te binden.
Strooi de geraspte kaas erdoor en laat de saus op laag vuur staan.
Doe 3 el van de saus door het paddestoelen-spinaziemengsel.
Maak de crepes: Verwarm wat olie in een koekenpan, giet hier een dun laagje beslag in en bak de pannenkoekjes aan biede kanten. Houd de gebakken crepes warm tussen twee borden.
In het recept worden de crepes gevuld met een beetje van het paddestoelenmengsel, opgerold en in een ovenschaal gelegd. Hierover wordt de saus gegoten en het gerecht wordt op 180 graden nog even goudbruin gebakken.
Met Kerst is het leuker om de borden voor iedereen apart op te maken. Rol hiervoor wat van het mengsel in de crepes, leg deze op de borden en giet er een beetje saus over.

Boek: Bos op je bord – Ria van Loohuizen – Fontaine – isbn 9879059562837 – Bruna

Lees ook:Recept Catalaanse spinaziesalade
Lees ook:Recept Vegetarische spinazie-preitaart met pijnboompitten
Lees ook:Recept Soufflé met pasta
Lees ook:Recept Spinaziepannenkoek
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Gevulde kastanjepannenkoekjes met paddestoelen

  1. Pingback: Bos op je bord | Koken

  2. Pingback: Recept Kerstgebakjes | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>