Recept Vis in zoutkorst

Hoewel ik de recepten van deze week op koken.blog.nl als voorbeeld voor een Italiaans Kerstmenu bij elkaar heb gezocht in de nieuwste boeken, hoef je je daar natuurlijk niet helemaal aan te houden. Mijn doel is dan ook meer om je te inspireren. Om eens je Kerstmenu in Italiaanse sferen samen te stellen. Of om alleen maar winterse gerechten op tafel te zetten (met deze salade met witlof als voorbeeld). Maar zet dan sowieso wel deze Vis in zoutkorst op tafel. Het is spectaculair en ontzettend lekker.

Door de zoutkorst blijven alle smaken en sappen in de vis en dan is ie op z’n best. Uit het kookboek Maxime Clark’s Italiaanse keuken. Je kunt ook kleinere vissen per persoon nemen, maar vraag sowieso advies aan je visboer welke nite bedreigde vis je het beste voor dit recept en in dit seizoen kunt kopen.  

 VIS IN ZOUTKORST
Voor 4-6 personen

* 1 grote vis van 1 a 2 kilo, schoongemaakt en geschubd
* minimaal 1 kilo (fijn) zeezout
* 1 eiwit
* verse groene kruiden

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe een dikke laag zou in een ovenschaal.
Meng de eiwit goed met 3 el water en verdeel de helft over het uitgestrooide zout.
Leg de kruiden in de vis en leg de vis op het zout.
Bedek de vis volledig met de rest van het zout en sprenkel daar het eiwit over.
Bak de vis in 46 a 60 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte).
Haal de vis uit de ovenschaal en zet ‘m in het zout op een plank op tafel.
Breek de zoutkorst open (deegroller, groot mes), verwijder de brokstukken zout en ontdoe de vis van vel en schubben.
Verdeel het vlees van de vis over de borden.

Lekker met aardappelpuree en een groene salade.

Uit: Maxime Clark’s Italiaanse keuken – Tirion – isbn 9789043913195 – Bruna verkoopt dit boek

Lees ook:Recept Vis in zoutkorst
Lees ook:Recept Varkensribstuk in zoutkorst
Lees ook:Help! Welk Italiaans kookboek moet ik nu kopen?
Lees ook:Flammkuchen met pancetta en oude geitenkaas
Lees ook:Recept Melk & Dadels: zeebaars m’charmel uit de oven

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recept Vis in zoutkorst

  1. Jeanne

    Hier in Spanje de Dorade de favoriete vis om dit gerecht te maken. We halen wel de schubben er af voor het koken.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    ja, ik maak dit zelf ook altijd met dorade. en had ik niet geschreven dat ie wel ontschubt moet worden? oeps, ga ik gelijk verbeteren, want aan die schubben heb je echt helemaal nix. :-(

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Ik heb het trouwens nog even nagekeken, Jeanne, maar in het boek stond wel expliciet dat de schubben er nog op moesten blijven. Omdat je de vel verwijdert voor het eten, zullen ook de schubben niet op je bord terechtkomen. Maar dat risico wil je toch ook niet lopen, lijkt me!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>