Help! Welk Italiaans kookboek moet ik nu kopen?

Afgelopen week liet ik je middels recepten kennismaken met maar liefst 5 nieuwe Italiaanse kookboeken die de afgelopen maanden verschenen. Maar met de recepten alleen krijg je natuurlijk geen goede indruk van wat de boeken te bieden hebben. Daarom zal ik ze hieronder op een rijtje zetten en vergelijken. Dan kan je zo zelf inschatten welk Italiaans kookboek het beste bij jou of bij degene aan wie Sinterklaas of de Kerstman het boek cadeau moet geven.  

Kan je maar geen genoeg krijgen van pasta, denk dan eens aan De zilveren lepel Pasta. Zelf zou ik dit boek vooral gebruiken als inspiratie voor als ik even niet weet wat ik met een bepaald ingredient wil gaan maken.  Met de uitgebreide index achterin het boek kan je in 1 oogopslag zien in welke gerechten dat ingredient gebruikt wordt. Maar ook spannend is het om eens wat anders met pasta te doen, zoals in deze souffle met pasta gebeurt. Enne, wel onthouden he: de Italianen kennen voor iedere pastasoort een of meerdere eigen sauzen!

Veel gevarieerder in soort recepten biedt Antonio Carlucci met zijn nieuwste boek Eerlijk Italiaans. Hiermee laat hij opnieuw zien hoe je met een paar ingredienten heerlijk Italiaans kunt koken. Zoals in alle 4 de andere hier besproken boeken zijn de gerechten vooral met ingredienten die zomers van het land komen te maken, maar gelukkig vond ik er ook deze witlofsalade met truffelolie in. Van luxe tot heel eenvoudige ingredienten, het enthousiastme spat van de bladzijdes af en de mooie vormgeving doet de rest.

Ook het beroemde River Cafe bracht dit najaar weer een nieuw kookboek op de markt. In het Klassiek Italiaans kookboek vertellen de dames Rose Gray en Ruth Rogers vol passie over hun reizen door heel Italie en de vondsten en inspiratie die ze daar (op)deden. De vormgeving van het boek is redelijk saai, en je kunt eigenlijk niet anders dan dit boek echt te lezen. Want alleen dan kom je achter de leerzame culinaire geheimen en favoriete adresjes van dit tweetal. Dit recept voor Panettone is hun vereenvoudigde versie van de klassieke Italiaanse kerstcake .

Het meest opvallende boek is De Italiaanse klassiekers, dat in een enorme doos komt. Het is het kleinste boek van de 5, maar neemt het meeste ruimte in de kast in. Bij het boek komt namelijk ook een (nog kleiner!) boekje met wijnsuggesties voor bij de recepten. Vraag me niet waarom dat niet in 1 boek kon, maar het valt natuurlijk wel lekker op zo. In 4 hoofdstukken (antipasti, primi, secondi en dolci) geeft het een kleine selectie van gerechten die Italie te bieden heeft. Zeker een sympathiek boek, met duidelijk uitgeschreven recepten, met deze toch wel klassieke tiramisu als voorbeeld.

Maxine Clark’s Italiaanse keuken is om een heel andere reden opvallend: de spuuglelijke jaren-70-kaft. Die verder helemaal niet lijkt op de juist prettig vormgegeven binnenkant van het boek. De foto’s zien er smakelijk uit en de recepten zijn zo omschreven dat je er erg nieuwsgierig naar wordt. Bedoeld is het als een basisboek, met veel uitleg en basisrecepten (pasta, risotto, pizza, sauzen en brood) staan er zeker ook leuke suggesties en combinaties in voor gevorderde koks. Want om venkel met zwarte olijven in de risotto te verwerken, daar was ik nog niet eerder opgekomen, en dat ga ik zeker eens proberen. Maar eerder gaf ik je het recept voor deze vis in zoutkorst.

Eerlijk Italiaans – Antonio Carluccio – Fontaine – isbn: 9789059563032
De zilveren lepel PASTA – Van Dishoeck – isbn 9789047512226
Maxime Clark’s Italiaanse keuken – Tirion – isbn 9789043913195
De Italiaanse klassiekers – Inmerc – isbn: 9789066115590
The River Cafe – Klassiek Italiaans kookboek – Kosmos – isbn: 9789021546735

– Bruna verkoopt deze boeken

Lees ook:Puur Italiaans
Lees ook:Recept Witlofsalade met truffelolie
Lees ook:Culinaire doodzondes… volgens de Italianen
Lees ook:Het grote Italiaanse kookboek
Lees ook:Heerlijke dips, dressings, tapenades en sauzen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Help! Welk Italiaans kookboek moet ik nu kopen?

  1. Jeanne

    Duidelijke uitleg Edith. Toch blijft het moeilijk een keuze te maken. Ze lijken mij alle 5 handig om te hebben!
    Misschien een onbescheiden vraag! Hoeveel kookboeken heb jij ongeveer?

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Nee hoor, geen onbescheiden vraag. Tot ik met het bespreken van koookboeken begon had ik zo’n 3,5 meter en daar is wel een meter of 2 bijgekomen. Een deel staat inmiddels dus in dozen op zolder :-(

      /   Reply  / 
  3. Stijn Nieuwendijk

    Heb pas zelf net The River Cafe – Klassiek Italiaans kookboek gekocht. Zeker geen salontafel-boek maar wel goede receptuur en originele recepten, ondanks het klassieke karakter. Ze doen er de Italiaanse keuken alle eer mee aan.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Genomineerden Kookboek van het jaar 2010 | Koken

  5. Pingback: De zomer van de zilveren lepel | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>