Recept Gegrilde lamskoteletjes met gremolata

lammetjeHet is lente! En dat betekent dat de lammetjes in de wei dartelen. Ik kan het niet helpen, maar moet dan altijd denken aan hoe lekker ik lamsvlees vind. En daarom doen we een weekje lamsvlees op koken.blog.

Eerst een klein beetje achtergrondinformatie. De vrouwelijke schapen (ooien) worden meestal in oktober gedekt en krijgen 5 maanden later in de lente hun lammetjes. Zolang de lammetjes alleen met moedermelk gevoed worden, mag het vlees zuiglam genoemd worden. Zuiglam is dus een typisch lenteproduct. Lamsvlees is het vlees van lammetjes tot ongeveer 9 (of soms 11) maanden oud. Daarna hebben we het over schapenvlees.

Over het algemeen is de smaak van zuiglam veel zachter dan dat van lamsvlees, dat door het eten van gras en hooi sterker van smaak wordt. Maar beide kunnen op dezelfde manier in tal van gerechten verwerkt worden, al kan de gewenste gaarheid van het vlees verschillen tussen zuiglam en lamsvlees. Maar dat is naar eigen smaak.
En dan nu het recept voor gegrilde lamskoteletjes met gremolata. Het lekkerste zijn deze als het vlees van binnen nog een beetje rosé is. Je bestrijkt de koteletjes met olijfolie en eventueel wat paper en zout en grilt ze ongeveer 3 à 4 minuten per kant. Of iets langer als je niet van rosé houdt, zo eenvoudig is dat. En dit is de basis. Je kunt de koteletjes veel verschillende soorten smaakmakers meegeven. Deze variant met gremolata uit Mieke's kookschriftje is een erg lekkere. Gremolata is een Italiaanse smaakmaker van citroenrasp, knoflook en peterselie die je heel fijn hakt (met de machine), mengt en bij het vlees serveert. En dan kluiven maar!

Deze week eet koken.blog lamsvlees. Net zo eenvoudig als het recept van vandaag zijn deze kruidige lamshaasjes in karnemelk. Of wat dacht je van shoarma op basis van reepjes lamsvlees? Net zo makkelijk is deze stoofschotel met lamsvlees, al moet je daarvoor wel wat geduld opbrengen.

Lees ook:Recept shoarma van lamsvlees
Lees ook:Recept Stoofschotel met lamsvlees
Lees ook:Recept Kruidige lamshaasjes in karnemelk
Lees ook:Recept Spiesjes van lamsgehakt
Lees ook:Zie je toekomstige lamskoteletje geboren worden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>