Paard geslacht voor tv-programma

In het tv-programma Eet Smakelijk van Llink zal te zien zijn hoe een paard wordt geslacht. In het bewuste programma zal te zien zijn hoe een ziek (want kreupel) paard een schot door zijn (haar?) hoofd gejaagd krijgt.

En dat omdat kok en presentator Leon Mazairac zijn gasten steak tartare wil voorzetten. Steak tartare wordt gemaakt van gehakte paardenbiefstuk en dit wordt rauw opgediend met bovenop een eidooier.

Zangeres Do en haar vriend Roddy kijken toe en helpen mee in de keuken.  
Paardenvlees in snacks
En voor wie dit zielig vindt moet het volgende maar eens lezen. Want paardenvlees eten we allemaal wel eens. In snacks zoals frikadellen, kroketten, gehaktballen, bitterballen en hamburgers wordt veel paardenvlees verwerkt. Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit voor  Stichting Wakker Dier bleek dat in 32% van de 286 onderzochte snacks paardenvlees verwerkt is.
Dit komt mede doordat er veel paarden in Nederland zijn. De afgelopen 15 jaar is het aantal paarden verdubbeld tot ca 400.000. En ja, die gaan een keer dood.

Eet Smakelijk
In het tv-programma Eet Smakelijk laat de Utrechtse chefkok Leon Mazairac zien waar ons eten echt vandaan komt. Met het programma wil Llink laten zien wat de weg is van ons voedsel tot het op ons bord terecht komt. Nouja, idealiter dan, want we zien niets van de massaproduktie, maar juist kleinschalig werkende boeren en kwekers.

De afleveringen
Kijken dus! Vanavond kan je zien hoe Marc de Hond (zoon van ..) en Manuel Venderbos (EO) eend bereiden. Volgende week, 6 augustus is de besproken aflevering met het paard, en de week daarna eindigt deze serie met een bezoekje aan een Ibericovarkenkwekerij in Brabant door turners Yuri van Gelder en Suzanne Harmes.

Eet Smakelijk, donderdag, Nederland 3, 21.10-21.35 uur

—————————————————————————————————-

Lees ook:Nieuwe afleveringen Eet Smakelijk met Leon Mazairac
Lees ook:Eet Smakelijk genomineerd voor Televizierring
Lees ook:“Eet meer paard!”
Lees ook:We kijken het liefste naar hobbykoks op tv
Lees ook:Culinair Cinema tijdens het Filmfestival

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Paard geslacht voor tv-programma

  1. vincent

    Goedendag

    Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

    We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

    Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

    Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

    Met vriendelijke groeten

    Vincent

    http://nl.petitchef.com

      /   Reply  / 
  2. isa

    jullie vuile dierenbeulen hoe durve jullie een paard te slachten

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Het gebeurt anders vaak genoeg Isa, zoals ook in het bericht te lezen valt. Kijk je kroket er de volgende keer maar eens goed op na, als je echt geen paardenvlees wilt eten!

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Eet Smakelijk genomineerd voor Televizierring | Koken

  5. Melissa

    Waarom doen jullie dan niet dode paarden?
    Beter dan ze doodschieten. o____o

      /   Reply  / 
  6. Monique

    zucht… waarom is het in godsnaam zieliger om een paard te slachten dan om een rund te slachten?? mensen willen toch dat hun stukje vlees een blij en vrolijk leven heeft gehad? Dan is een particulier gehouden paard toch een ideaal voorbeeld…

    en: mocht iemand het artikel van wakker dier erop nalezen, daarin spreken ze van schande dat er in kroketten paardenvlees zit maar er is wettelijk vastgesteld dat dit dient te worden vermeld op het etiket. Heb ik uit moeten zoeken voor mijn studie diergeneeskunde.

      /   Reply  / 
  7. Monique

    oh dus jij wilt wachten tot een paard uit zichzelf een langzame dood sterft voordat je hem opeet? Dat ethisch verantwoord zeg!

      /   Reply  / 
  8. Lex Von

    Ach, dit soort dingen is cultureel bepaald, en dus erg relatief. In de UK is paardenvlees verboden, in Nederland niet. Een paar decennia geleden waren paardenslagers heel gewoon, en ik geloof dat zelfs Albert Hein paardenworst verkoopt.

    In Japan is basashi (dun gesneden rauw paardenvlees met een dipsausje) overal te krijgen. Omgekeerd heb ik vorige week Japanse vrienden diep geschokt door te vertellen dat wij soms konijn eten. Nijntje is hier erg populair, maar niet op culinair gebied :)

    En Monique: helemaal mee eens – scharrelpaard is moreel een stuk beter te verdedigen dan bio industrie vlees :)

      /   Reply  / 
  9. martine

    Een paard slachten??? gewoon weg walgelijk!!!! en ook nog voor een tv progamma met bekende nederlanders niet te geloven!!! zo ziek….

      /   Reply  / 
  10. Nanet

    Nou zielig hoor een paard slachten. Veel zieliger dan een varken of een rund natuurlijk. Nee, je moet je paard een spuitje laten geven. Toekijken hoe hij staat te wankelen van de medicijnen en zich verzet tegen het onvermijdelijke. Hoe hij niet wil vallen en daarna telkens weer overeind wil komen omdat hij niet begrijpt wat er aan de hand is. Als hij dan eindelijk na 20 minuten worstelen het leven laat, komt de destructiewagen. Aan 1 achterbeen komt een ketting en je paard wordt zijn box uitgesleept en in een grote vrachtwagen getild. Bovenop andere dode dieren. Als de wagen vol is wordt de lading naar de verbrandingsoven gebracht. Jaaaa dat is respectvol tegenover je paard.
    Dit is wel een oud topic maar wel een actueel onderwerp blijkbaar!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>